Tientallen gewonden na nepfestival in Ter Kamerenbos, premier De Croo: "Totaal onaanvaardbaar"

8 gewonde jongeren, 26 gewonde politieagenten en 7 gewonde politiepaarden, dat is de balans van de onrust in Ter Kamerenbos in Brussel. Een oproep over een nepfestival had daar een massa jongeren bij elkaar gebracht die zich niet aan de coronaregels hielden. Toen de politie ingreep, ontspoorde de situatie. Premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) reageren verontwaardigd.

Duizenden jongeren verzamelden gisteren in Ter Kamerenbos in Brussel, na een Facebookuitnodiging voor een (nep)festival, "La Boum" genoemd. Ze stonden er, vaak zonder mondmasker, samen te feesten. Toen de politie rond 16 uur wilde ingrijpen, werd de sfeer al snel grimmig. Daarom werden de grote middelen ingezet: paarden, honden en het waterkanon.

Tegen 18.30 uur was het park grotendeels ontruimd, maar een harde kern van enkele honderden jongeren bleef een kat-en-muisspel spelen met de politie. Pas rond 22 uur kon de rust weerkeren.

De balans van de avond? 26 gewonde politieagenten, die meestal geraakt werden door projectielen die de jongeren gooiden. "Een collega moest naar het ziekenhuis wegens een hoofdwonde", zegt Ilse Van de Keere van de Brusselse politie. "Daarnaast zijn er ook 7 paarden gewond geraakt. Bij de deelnemers zijn er 8 gewonden. Van hen werden er 6 ter plaatse verzorgd en 2 meegenomen naar het ziekenhuis. Zij zouden lichtgekwetst zijn."

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

22 mensen opgepakt

Volgens de politie waren er zo'n 2.000 aanwezigen, al ging het volgens onze reporter ter plaatse om een pak meer mensen. In totaal zijn er 22 mensen gearresteerd: 4 van hen zijn gerechtelijk opgepakt, 18 voor ordeverstoring. Het Brusselse parket bevestigt in een persbericht vanmorgen dat er 4 mensen gerechtelijk werden opgepakt. "Ze worden verdacht van weerspannigheid, slagen en verwondingen tegenover agenten en het overtreden van de coronaregels. Een van hen verschijnt op 22 april voor de rechter voor slagen en verwondingen tegenover politieagenten met arbeidsongeschiktheid tot gevolg", vult parketwoordvoerster Sarah Durant nog aan. 

We analyseren de beelden die circuleren op sociale media. Hier kunnen nog nieuwe dossiers uit voortvloeien

Sarah Durant, van het parket van Brussel

"Die vier aanhoudingen is een voorlopige stand van zaken. We gaan de beelden die circuleren op sociale media analyseren. Hier kunnen nog nieuwe dossiers uit voortvloeien. We hebben op dit moment nog geen klachten tegenover politieagenten ontvangen. Maar we herinneren iedereen er aan dat wie slachtoffer denkt te zijn van gerechtelijke feiten, klacht kan indienen", aldus Durant.

Er is sprake van dat er de komende dagen nog bijeenkomsten zoals gisteren in het Ter Kamerenbos zouden kunnen ontstaan in Brussel. Bij de politie laten ze weten dat ze voorbereid zijn en opnieuw veel mensen op het terrein zouden inzetten. "Ik kan alleen maar iedereen vragen om verstandig te zijn. Uiteraard zullen de handhavingsdiensten opnieuw ter plaatse zijn waar nodig", reageert minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). 

VRT-journalist Gitte Van Hoyweghen was gisteren ter plaatse. Bekijk hieronder haar uitleg in "Het Journaal Laat":

(lees verder onder de video voor een reactie van minister Verlinden)

Videospeler inladen...

De Croo en Verlinden verontwaardigd

Minister Verlinden is in elk geval misnoegd over de incidenten gisteren. "Ik begrijp uiteraard dat het een lastige periode is voor jongeren, het wordt mooi weer, sommigen zien de examens naderen en willen nog wat zuurstof halen. Maar wat ik absoluut niet begrijp, is dat het op deze manier moet eindigen. Wat gisteren gebeurd is, is een onveilige situatie: heel veel nauwe contacten, zonder mondmaskers. Jongeren kunnen daar besmet worden en kunnen die overdragen op familieleden en andere mensen. Ik ben daar verbolgen over."

Dit was een feest op kap van de gezondheidszorg

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V)

Verlinden noemt het een “feest op kap en kosten van de gezondheidszorg”. Volgens haar heeft de politie geprobeerd om de bijeenkomst rustig te ontmantelen en waren ze voldoende voorbereid op het aangekondigde evenement. “Ik wil hen uitdrukkelijk danken voor hun inzet. Het is al maanden erg lastig voor de politie, dit soort dingen komt er dan nog bij. Uit de beelden die ik gezien heb en de informatie die ik gekregen heb, is wel degelijk te zien dat de politie de jongeren eerst aanspreekt om te vragen om het terrein te verlaten. Dat lukt dan niet en dan is men inderdaad moeten overschakelen naar wat duidelijkere maatregelen.”

Maar moet er sowieso niet meer perspectief komen voor jongeren? Denk bijvoorbeeld aan testevenementen op kleinere schaal. "Het is zeker iets wat wij ook al besproken hebben", stelt de minister van Binnenlandse Zaken. "Het wordt onderzocht hoe we dat hier mogelijk kunnen maken, maar met de coronacijfers nu is dat niet aan de orde."

Ook premier Alexander De Croo noemt het oproer in het Ter Kamerenbos "totaal onaanvaardbaar". "Alle steun aan de gekwetste politiemensen", schrijft hij op Twitter. "Ik begrijp dat iedereen corona beu is. Maar de regels zijn er met reden en voor iedereen. Ziekenhuizen lopen vol. Solidariteit nu is de sleutel voor vrijheid morgen."

Close: "Welkom in parken, maar niet om te feesten"

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) spreekt van een "moeilijke toestand". "Het is zwaar voor de politiediensten, maar ook voor de bevolking. De rol van de politie is ook om een duidelijke boodschap te sturen naar de bevolking: iedereen is welkom in onze parken, maar een feest is onaanvaardbaar."

"Iedereen is het beu, in het bijzonder het zorgpersoneel", stelt hij. "Ik wil een boodschap aan de jongeren sturen: we zijn klaar om na de coronacrisis veel feesten te organiseren. Maar nu is het nog te vroeg."

Close laat weten dat het Ter Kamerenbos open moet kunnen blijven. "Dat is heel belangrijk voor de gezinnen. Zoveel mensen hebben geen tuinen en terrassen." Wel zal er vandaag ook politie aanwezig zijn, om te controleren op eventuele nieuwe samenscholingen. "Ik heb vanochtend een vergadering met de politiediensten om alles te evalueren."

Bekijk hier de reactie van Philippe Close en lees verder onder het videofragment:

Videospeler inladen...

Intussen vragen MR, CDH en CD&V dat de Brusselse gemeenteraad in spoed bijeenkomt. Ze willen burgemeester Close interpelleren over zijn aanpak. "Hij laat al te vaak betijen en schreeuwt dan achteraf moord en brand", zegt Brussels gemeenteraadslid Bianca Debaets (CD&V) aan VRT NWS.

Meest gelezen