"Gouden optocht"
AFP or licensors

"Gouden optocht" met meer dan twintig mummies trekt door straten van Caïro

In Egypte trekt een "gouden optocht" met 22 mummies van koningen en koninginnen door de straten van hoofdstad Caïro. De mummies van onder meer Ramses II en Hatsjepsoet, verhuizen namelijk naar een ander museum.

De mummies liggen al meer dan een eeuw in het Egyptisch Museum in de binnenstad van Caïro, maar ze krijgen nu een nieuwe verblijfplaats in het Nationaal Museum van Egyptische beschaving (NMEC). De mummies mochten een tocht van ongeveer 7 kilometer afleggen door de Egyptische straten en dat gebeurde met praalwagens, paarden en vuurwerk. De stoet werd de "gouden optocht" genoemd.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Volgens de bekende Egyptische archeoloog Zahi Hawass waren dit de "40 belangrijkste minuten in het bestaan van de stad Caïro". Een historische dag, een dag van nationale trots voor vele Egyptenaren, klonk het nog. 

(Lees verder onder de foto)

"Gouden optocht"
AFP or licensors

Alles verliep onder strenge politiebewaking. De omgeving van het Tahrir-plein, aan het museum bij de start van de optocht, werd in de vooravond afgesloten voor voetgangers en fietsers. De optocht startte rond 18 uur.

De mummies werden in chronologische volgorde vervoerd. Het gaat om mummies van koningen en koninginnen uit het Nieuwe Rijk, onder wie Ramses II en Ahmose-Nefertari. Zij leefden tussen de 15e en de 11e eeuw voor Christus. 

De toegang tot de optocht werd strikt beperkt, de Egyptenaren konden alles op televisie of internet volgen. Het Nationaal Museum van de Egyptische beschaving ligt in het zuiden van Caïro. De mummies zijn pas vanaf 18 april te bekijken. Ze zullen er in betere omstandigheden bewaard en tentoongesteld kunnen worden dan in hun huidige verblijfplaats aan het Tahrirplein, waar ze in een kleine zaal stonden opgesteld zonder veel extra uitleg. Maar volgens critici is het een grote propagandashow en een poging van het Egyptische regime om de erfenis van Tahrirplein te vergeten.

(Lees verder onder de foto)

"Gouden optocht"
AFP or licensors

Cultuur is een van de troeven die Egypte uitspeelt om opnieuw meer toeristen te lokken. Het toerisme kreeg rake klappen door de politieke instabiliteit na de volksopstand van 2011 en de huidige coronapandemie. 

Meest gelezen