Arts intensieve zorg Geert Meyfroidt: "Voor niet-covidzorg wordt het extreem krap, we stellen uit wat we kunnen"

In de Belgische ziekenhuizen liggen 3.025 covidpatiënten, dat is het hoogste aantal sinds begin december. 801 patiënten liggen op de afdeling intensieve zorg, ook dat is van begin december geleden. Het aantal ziekenhuisopnames neemt op weekbasis toe met 19 procent. De druk op de ziekenhuizen blijft dus hoog, zegt Geert Meyfroidt, arts intensieve zorg in het UZ Leuven.

"De projecties zijn nu dat de ziekenhuisopnames nog voort gaan stijgen, minstens tot aan volgend weekend, en dan hopelijk beginnen ze af te buigen. Maar dat is natuurlijk af te wachten. Het zal zeker in bepaalde regio's zoals Antwerpen, Brussel, Henegouwen erg druk en krap worden", aldus Meyfroidt.

De ziekenhuizen moeten ten laatste tegen dinsdag opschalen naar de zogenoemde fase 2a, dat betekent dat 60 procent van alle erkende bedden op intensieve zorg beschikbaar moet zijn voor covidpatiënten. Dat komt neer op 1.200 erkende bedden, en dan komen er nog eens 300 extra bedden bij buiten intensieve zorg. Er blijven op de intensieve afdelingen nog een 800-tal bedden over voor niet-covidpatiënten.

Aan de kant van niet-covidzorg wordt het "extreem krap", zegt Meyfroidt. "Het enige wat we kunnen doen, wat we kunnen kiezen, is geplande ingrepen die intensieve zorg vereisen, uitstellen. Alles wat enigszins uitgesteld kan worden, wordt nu opnieuw uitgesteld. Dat is elke keer opnieuw een dramatische keuze", beklemtoont Meyfroidt. "Dat zijn mensen met een ernstige aandoening, denk aan kanker of hartziekten, die wachten op een ingreep en die nu opnieuw moet worden uitgesteld", zegt Meyfroidt.

Het enige dat we kunnen doen, is niet-geplande ingrepen uitstellen

Het uitstellen van niet-covidzorg is een heel grote bron van stress en ongerustheid in de ziekenhuizen. "Er zijn 2.000 erkende bedden beschikbaar op intensieve zorg, mensen kijken naar die lijn. Wij gebruiken die capaciteit al jaren voor álle aandoeningen die we moeten behandelen, ingrepen, ongevallen, levensbedreigende infecties. Nu is de helft van de bedden en tegen volgende week meer dan de helft van de bedden ingenomen als gevolg van één aandoening."

Het aantal besmettingen lijkt niet meer sterk te stijgen en dat stemt Meyfroidt hoopvol. "Het toont aan dat de meeste mensen zich aan de maatregelen houden, op excessen zoals die in het Ter Kamerenbos na. Als mensen zich niet aan de maatregelen zouden houden, zou het bij de besmettingen ook niet afvlakken."

Meest gelezen