Burgemeester Geel na fakkeltocht tegen coronamaatregelen: "Boos en ontgoocheld"

In Geel, in de Antwerpse Kempen, hebben een vierhonderdtal mensen gisteravond een fakkeltocht gehouden tegen de coronamaatregelen. De wandeling was toegelaten, maar volgens de burgemeester hielden de deelnemers zich niet aan de afspraken en coronamaatregelen.

Burgemeester Vera Celis (N-VA) klinkt erg boos: "Wat er gisteravond gebeurd is, kan absoluut niet." Een vierhonderdtal mensen trok met fakkels door de straten van Geel om een andere aanpak van het coronabeleid te vragen. Die manifestatie was aangevraagd en had de toelating gekregen van het stadbestuur: "We hadden een aanvraag gekregen voor een rustige, serene fakkeltocht door de organisatie Re-Start Life. Toen we die organisatie opzochten, bleek het om een burgerbeweging te gaan die versoepelingen vraagt van de coronamaatregelen."

Op sociale media circuleren beelden van de fakkeltocht. De tekst gaat verder onder de tweet:

Na controle keurde het stadsbestuur de aanvraag goed, zegt de burgemeester: "Ik hoef het niet eens te zijn met de betogers, maar ik vind het wel hun democratisch recht om hun mening te uiten. De aanvraag heeft de volledige veiligheidsprocedure doorlopen, en leek helemaal in orde. Maar in werkelijkheid liep het helemaal niet zoals afgesproken. Mensen stonden te dicht bij elkaar, er waren veel manifestanten zonder mondmasker, er werd Bengaals vuurwerk afgestoken en luide muziek gespeeld."

De politie heeft nu proces-verbaal opgemaakt zodat mogelijke overtreders vervolgd kunnen worden. "De politie zal de beelden bekijken om het dossier te vervolledigen, en dan zal er opgetreden worden."

Meest gelezen