Hoop je sneller gevaccineerd te raken? Schrijf je vanaf dinsdag in op centrale reservelijst

Vanaf dinsdag 6 april kan iedereen zich via het online platform QVAX inschrijven op een centrale reservelijst om sneller een coronavaccin te krijgen. Dat heeft de Taskforce Vaccinatie bekendgemaakt. Als een vaccinatiecentrum vaccins over heeft, kan het mensen op die reservelijst oproepen.

Registreren op de reservelijst kan heel eenvoudig via qvax.be. "Je schrijft je in met je rijksregisternummer, je selecteert je vaccinatiecentrum en je geeft je beschikbaarheden door voor de volgende zeven dagen", legt Frank Robben van ICT-integrator Smals uit. "Je kan het systeem vragen om je beschikbaarheden wekelijks te herhalen of je geeft ze elke week opnieuw zelf in."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De volgorde volgt de regels van de vaccinatiestrategie, per leeftijd. Een jongere, gezonde persoon hoeft zich dus niet te haasten. Het doel van de reservelijst is om zo veel mogelijk beschikbare dosissen te kunnen gebruiken, want elke dag gaan er wel verloren door mensen die niet op hun vaccinatieafspraak komen opdagen.

Vanaf donderdag 8 april zal je ook via mijngezondheid.belgie.be of via myhealthviewer.be kunnen nagaan of je aangeduid bent als risicopatiënt en dus eerder uitgenodigd zal worden om je te laten vaccineren. "Mocht er toch nog iemand vergeten zijn, dan kan de huisarts nog een aanpassing doen", zegt Dirk Ramaekers van de Taskforce Vaccinatie.

De voorbije week zijn 438.210 vaccins aan ons land geleverd. Dat brengt het totaal sinds december op 2.606.535 vaccins. Komende week worden er 414.330 verwacht en in de week van 12 april nog eens 366.030. 

De cijfers voor de weken daarna staan nog niet vast omdat nog niet alle leveranciers daarover duidelijkheid hebben gegeven.

Tot en met 2 april hebben 1.472.477 mensen in ons land een eerste vaccin gekregen, 563.675 inwoners kregen ook al hun tweede prik. Dat betekent meer dan 2 miljoen toegediende dosissen.

Meest gelezen