AFP or licensors

Jordaanse ex-kroonprins zegt dat hij onder huisarrest is geplaatst

Prins Hamzah bin Hussein, halfbroer van de Jordaanse koning Abdullah en voormalig kroonprins, zegt in een videoboodschap die aan de Britse omroep BBC is bezorgd dat hij onder huisarrest is geplaatst. Officiële Jordaanse bronnen ontkennen dat en zeggen dat het Jordaanse leger hem de boodschap heeft gegeven dat hij moet ophouden met het ondermijnen  van de stabiliteit en de veiligheid van het land.

In onderstaande videoboodschap, bezorgd aan de BBC, ontkent prins Hamzah de beschuldigingen tegen hem als zou hij betrokken zijn bij een samenzwering. "Ik heb bezoek gekregen van de stafchef van het leger die me heeft gemeld dat ik niet meer naar buiten mag en niet mag praten met mensen die ik heb ontmoet op gelegenheden waar kritiek op de regering en de koning is geuit", zegt hij. Hij wordt naar eigen zeggen zelf niet beschuldigd van dergelijke kritiek.

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Ik ben niet degene die verantwoordelijk is voor de ineenstorting van de regering, de corruptie en de incompetentie van de laatste 15 à 20 jaar

Prins Hamzah van Jordanië

Maar blijkbaar heeft prins Hamzah wel degelijk kritiek op de gang van zaken in Jordanië. "Ik ben niet degene die verantwoordelijk is voor de ineenstorting van de regering, de corruptie en de incompetentie van de laatste 15 à 20 jaar, die de laatste tijd trouwens nog erger is geworden", zegt hij in zijn videoboodschap. "Ik ben ook niet verantwoordelijk voor het gebrek aan geloof van de mensen in de instellingen."

"Het is zo ver gekomen dat niemand nog zijn mening mag verkondigen zonder geïntimideerd, gearresteerd of bedreigd te worden", aldus prins Hamzah. 

De Jordaanse stafchef Yousef Huneiti ontkent berichten als zou prins Hamzah zijn gearresteerd. "Niemand staat boven de wet en de veiligheid en stabiliteit van Jordanië gaat voor alles", aldus de stafchef in een  verklaring aan het Jordaanse persagentschap Petra. Volgens Petra zijn een oud-minister van Financiën en een voormalig koninklijk gezant wel aangehouden. 

Jordanië: relatief stabiel en bondgenoot van de VS

Koning Abdullah volgde in 1999 zijn vader Hussein op als koning. Hij duidde zijn halfbroer Hamzah aan als kroonprins, maar trok dat in 2004 weer in "om hem te bevrijden van zijn beperkingen als kroonprins en hem de vrijheid te geven voor andere koninklijke missies". Momenteel is prins Hussein kroonprins, de oudste zoon van Abdullah.

Jordanië geldt als een relatief stabiel land in het woelige Midden-Oosten en is een belangrijke bondgenoot in de regio van de Verenigde Staten.

Meest gelezen