AFP or licensors

Liveblog: Gevaccineerde Argentijnse president test positief, intekenen op reservelijst vaccinatie kan vanaf dinsdag

De Argentijnse president Fernandez, die twee inentingen gekregen heeft met het Russische coronavaccin Spoetnik V, heeft toch positief getest op het coronavirus. In België is het aantal covidpatiënten in de ziekenhuizen voor het eerst in bijna vier maanden weer boven de 3.000 gestegen, tot 3.025. Het aantal patiënten op intensieve zorg is gestegen tot 801. Het was vier maanden geleden dat dat cijfer boven de 800 uitsteeg. Alle coronacijfers blijven stijgen. Volg hier het belangrijkste coronanieuws op de voet.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Gevaccineerde Argentijnse president test positief

De Argentijnse president Alberto Fernandez, die twee inentingen van het Russische coronavaccin Spoetnik V heeft gekregen, heeft toch positief getest op het coronavirus. Dat heeft hij zelf aangekondigd op zijn verjaardag. Gisteren had hij koorts en een beetje hoofdpijn, waarop een sneltest werd afgenomen. Die leverde een positief resultaat op. Een PCR-test moet de besmetting nog bevestigen, maar de president zit voor de zekerheid in isolatie.

Lees verder onder de tweet.

"Ik heb geen idee hoe ik besmet ben geraakt", aldus Fernandez, die zich naar eigen zeggen goed voelt. "Ik ben voorzichtig. Zonder het vaccin zou ik een moeilijk moment beleven."

Alberto Fernandez kreeg op 21 januari en 11 februari zijn vaccin.

 Het Gamaleja-instituut in de Russische hoofdstad Moskou, dat het Spoetnik-vaccin heeft ontwikkeld, reageert via Twitter. "Spoetnik V is voor 91,6 procent effectief tegen besmetting en 100 procent tegen zware gevolgen. Als de besmetting bevestigd wordt, verzekert het vaccin een snel herstel zonder ernstige symptomen. We wensen hem een goed herstel."

Vanaf dinsdag kan iedereen intekenen op reservelijst voor vaccinatie

Vanaf 6 april, net na het Paasweekend dus, zal iedere Belg zich kunnen inschrijven op een centrale reservelijst voor het ontvangen van een coronavaccin. Ze mogen aangeven welke dagen of dagdelen ze naar een vaccinatiecentrum kunnen komen. Als er op dat moment overschotten zijn, kunnen de intekenaars nog last minute opgeroepen worden. De taskforce vaccinaties wijst er wel op dat die uitnodigingen binnen de doelgroep blijven die op dat moment aan de beurt is.

Volgende week zal het centrale reservesysteem slechts in 2 Vlaamse vaccinatiecentra gebruikt worden, in Roeselare en Deinze. Maar bedoeling is het de komende weken over heel Vlaanderen uit te rollen. Vaccinatiecentra die plaatselijk al een eigen reservelijst hebben aangelegd, kunnen die blijven gebruiken. 

Lees meer in het artikel.

Drie scholen beslissen nu al om niet volledig te heropenen op 19 april

Drie secundaire scholen, de Sint-Martens Bovenschool in Beveren, het Sint-Calasanzinstituut in Nijlen en het Kardinaal van Roey-instituut in Vorselaar, hebben nu al beslist om na de paasvakantie niet volledig te heropenen voor contactonderwijs. 

Katholiek Onderwijs Vlaanderen laat weten dat scholen zoiets autonoom kunnen beslissen. Op 12 april pleegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) overleg met het onderwijsveld over de aanpak vanaf 19 april.

Lees meer in het artikel.

Nog even bootje varen voor Frankrijk weer op slot gaat

Veel Fransen profiteren van het verlengde paasweekend om nog eens verder van huis te winkelen of naar familie te reizen. In heel Frankrijk gelden strengere corona-maatregelen en de Fransen mogen zich in principe niet verder dan 10 kilometer van hun woonplaats begeven. 

Maar president Emmanuel Macron wil niet dat er tijdens het paasweekend hard opgetreden wordt tegen overtreders. Een VRT-ploeg brengt verslag uit vanuit Annecy.

Videospeler inladen...

Knokke-Heist zet stewards in om toe te zien op respect coronaregels

Tijdens de paasvakantie zet Knokke-Heist 40 stewards in om erop toe te zien dat de  coronaregels worden nageleefd. Die spreken mensen aan en kunnen de politie erbij halen als het nodig is.

Videospeler inladen...

Duizenden "dwarsdenkers" betogen tegen coronamaatregelen in Stuttgart

In Stuttgart, de hoofdstad van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, hebben duizenden mensen betoogd tegen de coronamaatregelen. Volgens de politie hielden de meesten deelnemers zich niet aan de mondmaskerplicht.

De beweging van de zogenoemde "dwarsdenkers" is een allegaartje van covidontkenners, rechtse activisten en antivaxers.

(c) Copyright 2021, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Eén week winkelen op afspraak: "Winkels die het van impulsaankopen moeten hebben, hebben het moeilijk"

Een week geleden ging het winkelen op afspraak van start. Wie wil gaan winkelen, moet op voorhand bellen of ter plaatse een afspraak maken. Die formule leidt na een week duidelijk tot minder omzet. Klanten blijven weg en winkels sluiten zelfs de deuren. 

"Het journaal" ging kijken in Waasland Shoppingcenter:

Videospeler inladen...

Meer dan 2 miljoen prikjes gezet in ons land

Er zijn in ons land al meer dan 2 miljoen dosissen van een coronavaccin toegediend. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. 

Uit de Sciensano-cijfers blijkt dat 1.472.477 mensen minstens één dosis hebben gekregen, van wie er 563.675 twee prikjes hebben gekregen en dus volledig zijn gevaccineerd. Of in totaal goed voor 2 miljoen toegediende dosissen. 16 procent van de volwassen bevolking heeft minstens één dosis gekregen.

België begon op 28 december met het toedienen van de eerste coronavaccins. Vandaag worden er drie vaccins gebruikt: dat van PfizerBioNTech, dat van Moderna en dat van AstraZeneca. Daarvan zijn twee prikjes vereist. In de tweede helft van april zou Johnson & Johnson starten met de levering van een vierde vaccin aan Europa, waarvan één spuitje volstaat.

Burgemeester Geel na fakkeltocht tegen coronamaatregelen: "Boos en ontgoocheld"

In Geel, in de Antwerpse Kempen, hebben een vierhonderdtal mensen gisteravond een fakkeltocht gehouden tegen de coronamaatregelen. De wandeling was toegelaten, maar volgens de burgemeester hielden de deelnemers zich niet aan de afspraken en coronamaatregelen.

Lees meer in het artikel:

Vanaf vandaag mag je op een trein naar de kust alleen aan het raam zitten, maar dat is voorlopig geen probleem. Dat kon onze reporter Nina Verhaeghe zelf zien:

Meest gelezen