Vanaf vandaag moet je aan het raam zitten op de trein richting zee, Bart Tommelein: "Dit had kunnen worden vermeden"

Vanaf vandaag mogen treinreizigers richting de kust alleen aan het raam zitten, behalve kinderen tot 12 jaar. De maatregel, beslist door het Overlegcomité, moet de reizigersstromen naar zee beter regelen, zeker op drukke momenten. Volgens Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) was de raamregel niet nodig geweest als de NMBS eerder had gezorgd voor andere maatregelen zoals een aanmeldingssysteem. Voorlopig is het wel erg kalm op de treinen richting de kust.

De maatregel, die overvolle treinen moet vermijden en zo moet helpen om de derde coronagolf af te vlakken, geldt op het volledige traject. Reizigers die vroeger moeten afstappen, zullen dus ook getroffen zijn, zei de NMBS hierover in een persbericht. "Reizigers zullen daardoor soms niet de trein kunnen nemen die ze van plan waren te nemen, maar moeten wachten op een volgende trein. In geval van grote drukte kan die wachttijd gevoelig oplopen." Samen met de nieuwe maatregel, die geldt tijdens de schoolvakantie en de weekends, versterkt de NMBS haar bestaande drukteplan.

"Het journaal" ging de trein op en zag vooral dat het vandaag nog heel rustig was in de stations (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

De burgemeesters van de kustgemeenten en de provinciegouverneur van West-Vlaanderen waren al langer vragende partij om iets te doen aan de reizigersstromen tijdens vakantieperiodes en op dagen met mooi weer. Volgens hen heeft de NMBS veel te weinig gedaan om de drukte op de treinen en in stations aan te pakken. Burgemeester Tommelein van Oostende vindt in dat licht dat de raamregel had kunnen vermeden worden.

"Het is natuurlijk een gevolg van het feit dat men al veel eerder maatregelen had moeten nemen. Vorig jaar zijn er ook problemen geweest op de treinen en in stations. Men had toen plannen om een systeem te maken dat de reizigersstromen beter zou beheersen. Men heeft daar niets mee gedaan."

Aanmeldingssysteem

De raamregel is volgens Tommelein nu wel nodig om de drukte te beheersen tijdens de paasvakantie. "Als je een bepaalde situatie krijgt, moet je dringend maatregelen nemen. Overvolle treinen in volle pandemie met gesloten horeca en winkelen op afspraak, dan weet je dat je problemen krijgt. Dan moet er een maatregel waarbij de treinen maar voor de helft bezet worden."

Tommelein herhaalt zijn pleidooi voor een aanmeldingssysteem voor treinreizigers. "Als de NMBS dat wil, hebben ze binnen de maand een perfect werkend aanmeldingssysteem waar iedereen zeer tevreden over zal zijn", stelt de burgemeester van Oostende. 

Beluister hier het interview met Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) in "De ochtend" op Radio 1:

PRE

Meest gelezen