Beeld uit video met massa-executie in Tigray

Schokkende beelden tonen massa-executie in Tigray-regio en doen vermoeden van oorlogsmisdaden toenemen

Er zijn gruwelijke beelden opgedoken uit de noordelijke regio Tigray in Ethiopië, die een massamoord tonen op ongewapende Ethiopische mannen. De beelden werden geverifieerd door BBC, CNN en Amnesty International. Het videomateriaal is "bijzonder alarmerend" volgens Human Rights Watch en doet het vermoeden van oorlogsmisdaden door het Ethiopische leger tijdens het conflict in Tigray toenemen. 

Beelden uit het conflict in het noorden van Ethiopië zijn zeer zeldzaam omdat de Tigray-regio wordt afgeschermd van de buitenwereld. Toch verscheen deze video met schokkende beelden over een massa-executie in maart op sociale media.

De beelden tonen gewapende mannen in Ethiopisch legeruniform die een groep omcirkelen van zo’n 20 ongewapende mannen, die op de grond zitten. De militairen dwingen de mannen om naar de rand van een klif te lopen, waarna ze worden vermoord. De dode lichamen worden door de militairen van de klif geduwd. 

Onderzoek satellietbeelden wijst locatie beelden aan

Zowel BBC als CNN zijn de gruwelijke beelden gaan verifiëren. Ze konden achterhalen dat de slachtpartij plaatsvond bij de plek Mahbere Dego, in de noordelijke Ethiopische regio Tigray. Verder vermoeden ze dat de beelden werden gefilmd in januari. Om dit te achterhalen werden onder meer satellietbeelden vergeleken met geografische elementen uit de video.

BBC kreeg voor het onderzoek ondersteuning van het onderzoekscollectief Bellingcat.  Zo ging men de horizon in de beelden vergelijken met satellietbeelden en de schaduwen van de militairen werden geanalyseerd om het tijdstip van de moorden vast te stellen.

Er werd ook gesproken met de plaatselijke bevolking in de Tigray-regio. Volgens BBC zou het Ethiopische leger 73 mannen uit het dorp hebben meegenomen, de mannen zijn sindsdien vermist. Ook CNN bevestigt, na gesprekken met de Ethiopische bevolking, de verdwijning van de mannen. 

Identificatie gewapende militairen

Daarnaast werd het uniform van de gewapende militairen onder de loep genomen. Details van het uniform, zoals het camouflagepatroon en het embleem op de arm met de Ethiopische vlag, lijken overeen te komen met de uniformen van het Ethiopische leger, het Ethiopian National Defense Force (ENDF).  Bovendien spreken de militairen Amhaars, wat een van de officiële talen van Ethiopië is. De mannen die in burgerkledij op de grond zitten spreken een lokale taal uit Tigray. 

Ik wou dat we er benzine over konden gieten en ze konden verbranden

Man in Ethiopisch legeruniform

Ook uitspraken van de militairen in de video zijn schokkend. "Ik wou dat we er benzine over konden gieten en ze konden verbranden", zegt een van militairen. "Het zou goed zijn geweest als er benzine was om deze mensen te verbranden", antwoordt een tweede stem. "Niet één mag gespaard worden", zei een andere militair nog. 

Niet één mag gespaard worden

Man in Ethiopisch legeruniform

(Lees verder onder de tweet. Opgelet: in de videobeelden in de tweet zijn schokkende beelden te zien.)

Beelden: "Bijzonder alarmerend"

Deze videobeelden zijn "duidelijk bijzonder alarmerend", zegt Laetitia Bader van Human Rights Watch aan BBC. "We zien wat lijkt op ongewapende vastgehouden mannen, die worden geëxecuteerd”. Verder onderzoek is noodzakelijk, gaat de medewerker verder en zegt ook dat deze daden als "oorlogsmisdaden" beschouwd worden.

Verschillende mensenrechtenorganisaties hebben eerder al meldingen gekregen van oorlogsmisdaden in deze regio, zowel van het Ethiopische leger zelf als van het leger van buurland Eritrea. Zo bestaan er tientallen getuigenissen over moordpartijen, maar ook over plunderingen en massaverkrachtingen. 

In een reactie op de videobeelden laat de Ethiopische regering aan BBC weten dat "posts en beweringen op sociale media niet als bewijs kunnen worden beschouwd".

(Lees verder onder de tweet)

"Vier miljoen mensen hulp nodig"

De Ethiopische premier Abiy Ahmed begon in november vorig jaar een offensief tegen het plaatselijk bestuur in het noorden van zijn land, namelijk tegen het Tigray People’s Liberation Front (TPLF). De premier lag al enige tijd in conflict met het lokale bestuur en wou "snel orde en gezag herstellen in de regio".

De premier won eerder de Nobelprijs, door het conflict in de regio zijn er al meer dan twee miljoen mensen op de vlucht en meer dan vier miljoen mensen hebben hulp nodig. 

Ethiopië

Meest gelezen