Slovakije stelt zich burgerlijke partij in onderzoek naar dood van Jozef Chovanec

De Slovaakse staat is sinds vorige week officieel betrokken in het gerechtelijk onderzoek naar de dood van Jozef Chovanec, die in 2018 stierf na een hardhandige politie-interventie in een cel op de luchthaven van Charleroi. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en het is ons bevestigd.

Slovakije had al maanden geleden aangekondigd dat het zich burgerlijke partij wilde stellen in het onderzoek naar de dood van zijn landgenoot. Door die stap te zetten, zou de Slovaakse staat het dossier kunnen inkijken, en een eigen forensische expert kunnen sturen. Het heeft dus een tijd geduurd, maar nu is de burgerlijkepartijstelling rond. Advocate Ann Van de Steen, die de weduwe en dochter van Jozef Chovanec vertegenwoordigt, zal ook de belangen van de Slovaakse staat verdedigen.

De 38-jarige Jozef Chovanec stierf in februari 2018, nadat de politie hem op het tarmac van de luchthaven van Charleroi had opgepakt en in een cel opgesloten. Tijdens die hardhandige interventie bracht een politieagente een Hitlergroet. Het onderzoek liep al twee jaar, toen het uitlekte in de krant en grote aandacht kreeg. Slovakije stelde zich meteen grote vragen bij de dood van zijn landgenoot. Het eiste dat de Europese Commissie een onderzoek zou instellen, omdat het geen vertrouwen had in de Belgische speurders. Intussen is ook een Slovaakse expert toegevoegd aan het onderzoeksteam.

Maar Slovakije gaat dus nog verder. Door zich burgerlijke partij te stellen, verhoogt het de druk om de zaak uiteindelijk voor de rechtbank te brengen. "Vooral de mogelijk racistische motieven die zouden kunnen blijken uit de Hitlergroet zijn in Slovakije hard aangekomen", zegt advocate Ann Van de Steen. De staat vraagt voorlopig 1 euro schadevergoeding.

Het onderzoek is intussen nog niet afgerond. Normaal had in februari een reconstructie gehouden moeten worden op de luchthaven van Charleroi, maar door de coronamaatregelen is die uitgesteld.

Meest gelezen