Videospeler inladen...

Wachtrij schepen bij Suezkanaal weggewerkt, dagen nadat vastgelopen containerschip is vlotgetrokken

Alle schepen die in de wachtrij waren beland, nadat een vastgelopen containerschip het Suezkanaal geblokkeerd had, zijn door het kanaal gevaren. Dat hebben de Egyptische kanaalautoriteiten van Suez bekendgemaakt (SCA). "De achterstand is volledig weggewerkt", klinkt het. 

De laatste 61 schepen van de 422 die in de wachtij stonden bij het Suezkanaal zijn allemaal kunnen passeren, dat meldt Suez Canal Authority (SCA), de Egyptische autoriteiten van het kanaal. De schepen waren in de wachtrij beland door een vastgelopen containerschip, 

De kanaalautoriteiten zijn ondertussen ook een onderzoek gestart naar de oorzaak van het vastlopen van het schip. "Het onderzoek verloopt goed en duurt nog twee dagen, daarna maken we de resultaten bekend", zei de voorzitter van SCA nog.

De kanaalautoriteiten staan onder druk om de infrastructuur van het kanaal te verbeteren om toekomstige blokkades te voorkomen. Ze eisen minstens 1 miljard dollar als compensatie voor de blokkade. In de plaatselijke media zou de voorzitter gezegd hebben dat het schip wordt vastgehouden in Great Bitter Lake  totdat de compensatie wordt betaald door de eigenaar van het schip.

(Lees verder onder de foto)

12 procent van wereldhandel via kanaal

De scheepvaart via het kanaal moest dagen stilliggen nadat de Ever Given, een 400 meter lang en bijna 60 meter breed containerschip van het Taiwanese bedrijf Evergreen Marine, het Suezkanaal blokkeerde. Het schip was diagonaal vastgeraakt in het kanaal, waarbij de voor- en achterkant op de oevers vastzaten. Na bijna een week kon de Ever Given worden losgemaakt.

Ongeveer 12% van de wereldhandel in goederen loopt via het 196 kilometer lange kanaal, dat de Middellandse Zee met de Rode Zee verbindt. Het kanaal vormt de kortste zeeverbinding tussen Azië en Europa. Er wordt elke dag voor 9 miljard dollar aan goederen vervoerd.

Meest gelezen