Corona-zelftests te koop in apotheek: "Kom niet allemaal dinsdagochtend om 9 uur een test kopen"

Vanaf morgen kan je bij je apotheker terecht voor een corona-zelftest. Zo'n test verloopt heel simpel. De wisser steek je zo'n 2 cm in je neus en na een kwartier weet je of je positief of negatief bent. Enig minpuntje: het resultaat is niet voor 100% betrouwbaar. Zijn de apothekers klaar voor een mogelijke 'rush' op de zelftests?

Voldoende voorraad?

Georges Verpraet van de Algemene Pharmaceutische Bond wijst er bij De Inspecteur op Radio 2 op dat de verdeling van de zelftests snel moest gebeuren.

"Op dit moment ligt de voorraad nog niet in de apotheken. Amper een week geleden heeft de minister beslist dat wij de zelftests zullen verkopen. Pas dan is de hele verdeling op gang gekomen, dus het was alle hens aan dek", zegt Verpraet. "In de loop van volgende week zullen de apothekers de zelftesten hebben.

Verpraet wijst er wel op dat het aanbod mondjesmaat zal opgedreven worden. Apothekers zullen op 6 april nog niet over grote voorraden beschikken. "Dat mogen mensen niet verwachten, al hebben we er goede hoop op dat in de loop van de week voldoende testen ter beschikking zullen zijn. Maar hou er rekening mee dat je dinsdag misschien van een kale reis zult thuiskomen."

Je zult als klant onbeperkt zelftests zullen kopen, want er wordt niet gewerkt met limieten. Je betaalt de test zelf. Hij zal vermoedelijk rond de 8 euro kosten. De ongeveer 2 miljoen mensen die kunnen rekenen op een verhoogde terugbetaling via hun ziekteverzekering krijgen een andere regeling, weet Verpraet: "Zij zullen maar één euro per test betalen, met een maximum van twee testen per persoon per week."

Hoe zien de verschillende soorten testen eruit? En hoe verloopt een zelftest? Bekijk het hier (en lees verder onder de video):

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Niet in de supermarkt

Luisteraar Jenny Claesen vraagt zich af waarom bij ons de zelftest enkel in de apotheek worden verkocht. "In Duitsland liggen ze ook in de supermarkt, waarom bij ons niet?", schrijft ze.

Volgens Georges Verpraet heeft onze overheid gekozen voor een kwaliteitsvolle aflevering. "Apothekers zijn het gewoon de nodige uitleg te geven over hoe je producten moet gebruiken. Dat zullen ze ook altijd doen wanneer je zo'n zelftest gaat kopen. Ze kunnen je bovendien uitleggen wat je moet doen bij een positief of negatief resultaat."

Er wordt bovendien ook gewerkt aan een patiëntenbrochure met alle uitleg over de zelftest die je zal meekrijgen als je een test gaat kopen. "Maar die zal nog niet klaar zijn tegen 6 april", weet Verpraet.

En dan is er volgens Verpraet nog een reden waarom de zelftests enkel bij de apothekers worden verkocht: "Zij kunnen afleveren tegen terugbetaling, wat uiteraard belangrijk voor wie daar recht op heeft".

Stormloop?

De apothekers verwachten vanaf dinsdag een grote vraag naar de zelftest, maar willen graag een rush op de tests vermijden. "Er zullen nu dinsdag om 9 uur al zelftests beschikbaar zijn, maar zeker niet overal en niet voor iedereen", zegt Verpraet.

"Ik kan alleen maar hopen dat mensen geduld hebben en niet allemaal die eerste dag naar de apotheek trekken. In de loop van de week zal er zeker voldoende aanbod zijn voor wie een test wil."

Meest gelezen