Haspengouwse fruittelers klaar voor nachtvorst

De Limburgse fruittelers hebben alle mogelijke maatregelen getroffen tegen de vrieskou die er volgende week mogelijk aankomt. De vuurpotten staan klaar, het gras is gemaaid en de beregeningsinstallaties zijn gebruiksklaar. Vooral de kersenbomen staan al volop in bloei en ook de perenbomen laten meer en meer hun bloesems zien. Heel wat toeristen kwamen vandaag al een kijkje nemen. 

Paniek is er bij fruitteler Piet Porreye uit Kerkom bij Sint-Truiden niet. "De fruittelers hier in de streek zijn er klaar voor. We hebben dit weekend alle nodige maatregelen genomen, ook al omdat er ook voor dit weekend al vorst was voorspeld, maar die is er niet geweest." Meer en meer fruitbomen staan volop in bloei, de vroege kersensoorten het eerst, maar nu staan ook de latere kersensoorten, de pruimenbomen en zelfs de peren al in bloei. Volgens fruitteler Piet hebben de zeer warme dagen van de afgelopen week alles in een stroomversnelling gebracht. "Op 2, 3 dagen tijd zagen we de boomgaarden veranderen", zegt hij.

Kort gemaaid gras

En dus zit er niet anders op dan de klassieke redmiddelen in stelling te brengen. Voor de kersenteelt zijn vuurpotten erg doeltreffend tegen de vorst, maar ook verwarmingstoestellen en beregeningen worden achter de hand gehouden. Wie zijn boomgaard kan overdekken, heeft dat ook al gedaan. "Ook kort gemaaid gras is belangrijk in deze tijd van het jaar", weet Piet. "Want op die manier kan de grondwarmte beter weg 's nachts en zo de bloesems beschermen. Vooral als de wind uit het noorden komt kan de schade aan bloesems groot zijn."

Gezonde drukte

De bloesems lokken elke jaar ook heel wat toeristen. En ook vanmiddag was het al druk. Het doorkijkkerkje van Grootloon bijvoorbeeld trok heel wat volk. Maar volgens burgemeester Eric Awouters (Open VLD) bleef het bij "een gezellige drukte". Er waren wel heel wat foutparkeerders in de Grootloonstraat

Meest gelezen