Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Liveblog: "Volgende week advies AstraZeneca", zegt vaccinoloog Van Damme, voor het eerst dalen de besmettingen

Het gemiddelde aantal besmettingen is op weekbasis voor het eerst weer gedaald. Tussen 25 en 31 maart werden per dag gemiddeld 4.577 nieuwe besmettingen bevestigd, 1 procent minder dan de week ervoor. De andere coronacijfers blijven wel stijgen. Er liggen nu 822 patiënten op intensieve zorg. Dat blijkt uit de voorlopige gegevens van Sciensano. Volg het belangrijkste coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Vaccinoloog Pierre Van Damme: "Volgende week advies en beslissing over vaccin AstraZeneca"

De voorbije dagen heeft zowel Nederland als Duitsland beslist om het vaccin van AstraZeneca niet meer toe te dienen bij mensen onder de 60 jaar, na meldingen van uitzonderlijke gevallen van tromboses bij jonge vrouwen. De zoveelste aflevering in het AstraZeneca-verhaal die bij veel mensen weer vragen oproept. Vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen), die ook lid is van de Hoge Gezondheidsraad en van de taskforce vaccinatie, schetst nog eens hoe het in elkaar zit.

"Toen Europa het vaccin net goedgekeurd had, vonden een aantal landen dat er te weinig gegevens beschikbaar waren over de werkzaamheid bij 55-plussers, ook ons land, dus werd het vaccin in eerste instantie alleen aan mensen onder die leeftijd toegediend. Daarna kwamen er nieuwe gegevens van honderdduizenden mensen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, echte veldstudies dus, die toonden dat het vaccin ook werkzaam was boven de 75 en de 80 jaar. Vanaf dan dienden veel landen, ook het onze, het vaccin toe aan alle leeftijdsgroepen boven de 18 jaar."

"Daarna kwamen enkele zeldzame gevallen van bloedstollingsziektes aan het licht. Sommige landen zijn dan zélf beslissingen gaan nemen en hebben de vaccinatie opgeschort zonder te wachten op advies van het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA). Dat luidde uiteindelijk dat de voordelen van de vaccinatie groter zijn dan de mogelijke risico's van bijwerkingen, waarna veel landen de vaccinatie weer hervatten. En nu zien we opnieuw dat landen weer zelf beslissingen gaan nemen. En dat geeft bij de bevolking veel twijfels, want waarom zet het ene land het stop en gaat het andere land ermee door?"

Beluister hier het volledige gesprek in "De ochtend" en lees daaronder voort:

Momenteel bestudeert het EMA de nieuwe gegevens om een advies te kunnen formuleren, zegt Van Damme. "In Nederland gaat het om 5 gevallen op 400.000 ingeënten. In het Verenigd Koninkrijk, het land met de langste en de meeste ervaring met AstraZeneca, gaat het om 30 gevallen op 18 miljoen ingeënten. Dat illustreert toch wel de zeldzaamheid ervan. Het is moeilijk om een oorzakelijk verband vast te stellen."

"We proberen nu om een gemeenschappelijke deler te vinden bij die mensen, maar dat is niet evident. Ze hebben bijvoorbeeld geen voorgeschiedenis van een trombose." Dat het niet zo evident is, toont volgens Van Damme ook waarom veel landen niet over een nacht ijs gaan. "Er is nu overleg met experts op Europees niveau, waarna er een advies wordt gegeven aan beleidsmakers. Die moeten de knoop doorhakken."

Volgens Van Damme wordt dat Europese advies dinsdag verwacht en zou er op woensdag een politieke beslissing volgen.

Wat is er in Nederland en Duitsland gebeurd? Dat lees je in dit artikel:

Coronacijfers: gemiddelde aantal besmettingen is voor het eerst weer gedaald

Het gemiddelde aantal besmettingen is op weekbasis voor het eerst weer gedaald. Tussen 25 en 31 maart werden per dag gemiddeld 4.577 nieuwe besmettingen bevestigd, 1 procent minder dan de week ervoor. De andere coronacijfers blijven wel stijgen. Er liggen nu 822 patiënten op intensieve zorg. Dat blijkt uit de voorlopige gegevens van het wetenschappelijke gezondheidsinstituut Sciensano.

  • Van 28 maart tot en met 3 april werden elke dag gemiddeld 269 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is een stijging met 13 procent in vergelijking met de week voordien. Tussen 21 en 27 maart waren er gemiddeld 237 opnames per dag. Gisteren was er een stijging met 19 procent, de dagen ervoor met 15, 14 en 14 procent.
  • Gisteren, zaterdag 3 april, meldden de ziekenhuizen 255 opnames (-41 in vergelijking met vrijdag 2 april). 318 patiënten (-94) konden dan weer het ziekenhuis verlaten. De cijfers hebben betrekking op vrijdag.
  • In totaal lagen vrijdag 2.913 (-112) covidpatiënten in het ziekenhuis. Het totale aantal patiënten komt daarmee weer iets onder de 3.000 te liggen. Gisteren was dat voor het eerst sinds begin december tot boven de 3.000 gestegen. Op weekbasis is het totale aantal patiënten in het ziekenhuis gestegen met 19 procent.
  • 822 covidpatiënten (+20) liggen op intensieve zorg, 480 (+1) hebben beademing nodig. Het aantal patiënten op intensieve zorg is nog verder doorgestegen. Gisteren kwam dat aantal voor het eerst sinds begin december boven de 800 te liggen. De druk op intensieve zorg blijft groot. Op weekbasis is het aantal opnames op de afdelingen gestegen met 21 procent. Ter vergelijking: op 20 februari lagen 315 patiënten op intensieve zorg. Dat aantal is sindsdien alleen maar gestegen.
  • In de week van 25 tot en met 31 maart overleden elke dag gemiddeld 29 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 5,8 procent gestegen in vergelijking met de week ervoor. Tussen 18 en 24 maart waren er gemiddeld 27 overlijdens. De teller van het totale aantal doden in ons land staat op 23.130.
  • Tussen 25 en 31 maart werden per dag gemiddeld 4.577 nieuwe besmettingen bevestigd, 1 procent minder dan de week ervoor. Het is de eerste keer dat het gemiddelde aantal besmettingen op weekbasis daalt. Gisteren was er een stijging van 3 procent, de dagen ervoor van 11, 15, 17 en 22 procent. Sinds de uitbraak van het virus werden al 897.474 besmettingen in ons land geregistreerd.
  • Er wordt ook nog altijd meer getest. Tussen 25 en 31 maart werden dagelijks gemiddeld 66.500 tests afgenomen. Dat is 4 procent meer dan de week ervoor. De stijging van het aantal testen gaat wel telkens iets minder snel.
  • De positiviteitsratio (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedraagt 7,8 procent (0,1 procent meer dan gisteren). Dat betekent dat bijna 8 op de 100 van de afgenomen testen positief was en dat er veel virus in omloop is. De stijging lijkt te stabiliseren. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend.
  • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 1,09. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld meer dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie. De R-waarde zat in januari ónder de 1.
  • Gisteren, op zaterdag 2 april (de dag met de meest recente beschikbare cijfers) hadden al 1.496.083 mensen in ons land al zeker een prik gekregen. Dat is 16,3 procent van de volwassen bevolking. 569.101 van hen hebben een tweede prik gekregen en zijn dus volledig gevaccineerd.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.  

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

LaPresse

Aten Franse ministers illegaal op restaurant?

In de Franse hoofdstad Parijs is er een onderzoek geopend naar etentjes in illegaal geopende luxerestaurants, waarbij de coronamaatregelen niet werden gerespecteerd. Ook ministers zouden aan dergelijke etentjes hebben deelgenomen. Dat wordt ten minste beweerd in een reportage van de Franse zender M6. Daarbij worden geen namen genoemd.

In Frankrijk zijn de restaurants sinds eind oktober gesloten wegens de coronapandemie. In de reportage, gefilmd met verborgen camera, is sprake van dure etentjes met champagne en kaviaar in clandestien geopende restaurants. Noch de obers, noch de klanten dragen er mondmaskers en ook de afstandsregels worden niet gerespecteerd.

Eens je door de deur bent, is er geen COVID meer

"De mensen die naar hier komen, zetten hun mondmasker af", zegt een onherkenbaar gemaakte ober in de reportage. "Eens je door de deur bent, is er geen COVID meer."

De organisator van zo'n diner zegt in de reportage, met vervormde stem: "Ik heb deze week gegeten in twee of drie van die restaurants, met een aantal ministers. Daar moet ik stilletjes om lachen."

Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin twittert dat hij een onderzoek heeft gevraagd en dat de organisatoren en deelnemers vervolgd moeten worden als de feiten bevestigd worden. Minister van Economische Zaken Bruno Le Maire zegt ervan overtuigd te zijn dat alle ministers zich aan de regels houden.

Je laten vaccineren op een racecircuit of op een Venetiaanse vaporetto? Het kan!

Italië steekt een tandje bij in zijn vaccinatiecampagne en heeft enkele bijzondere locaties aangewezen. Zo zullen mensen zich kunnen laten inenten in de kathedraal van Palermo, op een vaporetto (watertaxi) in Venetië of op het bekende racecircuit van Monza.

In de krant Corriere delle Sera vind je een overzicht van enkele uitzonderlijkje priklocaties.

De Itraliaanse regering wil nog voor het einde van de zomer 80 procent van  de bevolking gevaccineerd hebben.

Antwerpse politie legt twee lockdownfeestjes stil

De Antwerpse politie heeft dit weekend twee lockdownfeestjes stilgelegd. Bij één van de feestjes ging het om een goed georganiseerd evenement met onder meer een tapkraan, discolichten en een slaapzaal. Op het andere feestje werd een grote hoeveelheid drugs en geld gevonden. De aanwezigen van beide feestjes kregen een proces-verbaal. 3 personen werden gearresteerd. 

Lees meer in het artikel.

In Liedekerke maakt de paashaas gebruik van een bakfiets

De gemeente Liedekerke, in Vlaams-Brabant, heeft paashazen op de fiets uitgestuurd om chocolade-eitjes in de straten te gooien. Normaal verzamelen de inwoners op paaszondag in het park, om eieren te rapen. Maar dat kon nu niet, met dank aan het coronavirus.

Videospeler inladen...

Politie legt lockdownfeestje stil in Diksmuide

In Diksmuide hebben agenten vannacht een coronafeestje met 7 feestvierders stilgelegd. Het gaat om jongeren tussen 18 en 20 jaar uit Diksmuide en Staden. De organisator van het feestje en één van de feestvierders kregen eerder al een boete voor het overtreden van de coronamaatregelen.

Lees meer in het artikel.

Duitsland beschouwt Nederland als hoogrisicogebied

De Duitse regering beschouwt buurland Nederland voortaan als een hoogrisicogebied, wegens het bijzonder hoge aantal besmettingen. Wie vanaf dinsdag vanuit Nederland naar Duitsland wil reizen, moet dan ook een negatieve coronatest kunnen voorleggen. Dat heeft het Duitse gezondheidsinstituut Robert Koch bekendgemaakt.

Ook buurlanden Tsjechië, Polen en Frankrijk werden door Duitsland eerder al als 'hoogrisicogebied' bestempeld. Nederland hoort daar nu ook bij, wegens meer dan 200 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners in een week tijd.

Voorheen was Nederland gewoon ingeschaald als 'risicogebied'. Wie vanuit een risicogebied naar Duitsland reist, moet ten vroegste 48 uur voor vertrek of ten laatste 48 uren na aankomst zich laten testen en dat voorleggen. Wie uit hoogrisicogebied komt, moet de test vóór aankomst in Duitsland doen en voorleggen.

België wordt vooralsnog als risicogebied beschouwd door de Duitsers, niet als hoogrisicogebied.

De Wever: "Blunder om scholen te sluiten"

N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever vindt het een "ongelofelijke blunder" om de scholen te sluiten, na wat zich afgelopen week heeft afgespeeld in het Ter Kamerenbos in Brussel. Dat heeft hij zondag gezegd in VTM NIEUWS.

"Als ik de beelden van afgelopen week zie, vind ik het een ongelofelijke blunder om de scholen te sluiten", zei De Wever. Volgens hem komen jongeren daardoor op straat, vormen ze samenscholingen en gaan ze feesten.

 "We hebben zeker perspectief nodig. Jongeren geloven ook niets meer", zei hij. De N-VA-voorzitter haalde ook nog uit naar premier Alexander De Croo (Open Vld), die volgens De Wever angst creëert.

 De Antwerpse burgemeester herhaalde ook nog eens het pleidooi om de terrassen te openen.

Paus Franciscus: "Deel coronavaccins met de armste landen"

Paus Franciscus heeft de traditionele paasviering geleid vanuit de Sint-Pietersbasiliek in Rome. In zijn homilie noemde hij het schandalig dat er in de huidige gezondheidscrisis er nog steeds gewapende conflicten zijn en geld wordt uitgegeven aan wapens. Hij riep ook op om de coronavaccins te delen met de armste landen.

"Alle mensen, vooral de kwetsbaarsten, hebben hulp nodig en hebben recht op toegang tot noodzakelijke zorg", zei de paus. "Dat is des de duidelijker in deze tijd waarin wij allen geroepen zijn om de pandemie te bestrijden. Vaccins zijn een essentieel middel in deze strijd. In de geest van internationalisering van de vaccins roep ik daarom de hele internationale gemeenschap om op gezamenlijk de vertraging in de distributie tegen te gaan en te zorgen dat de vaccins met name met de armste landen gedeeld worden."

Het is al het tweede jaar op rij dat de paasmis wordt gevierd in de Sint-Pietersbasiliek in aanwezigheid van een beperkt aantal mensen, in plaats van de tienduizenden gelovigen die normaal in de basiliek en buiten op het Sint-Pietersplein de viering en de zegen bijwonen. Nu was het plein leeg.

Na de misviering sprak de paus ook het traditionele "Urbi et orbi" uit, de zegen voor de stad en de wereld.

Bekijk hier de homilie van paus Franciscus (ondertiteld):

Videospeler inladen...

Meest gelezen