Mode Unie ziet "dramatische" eerste week met verkoop op afspraak: "Bijna 60 procent minder omzet"

De eerste week van winkelen op afspraak is voor de modehandelaars "dramatisch" verlopen. Dat laat belangenorganisatie Mode Unie weten na een bevraging bij de leden. Zij spreken van een negatief omzetcijfer van 58,4 procent ten opzichte van een normaal verkoopjaar. De sectorfederatie vraagt aan de regering om de coronamaatregel op te heffen of extra financiële steun.

Sinds een week moeten we bij niet-essentiële winkels een afspraak maken om er te mogen winkelen. Het is een van de maatregelen beslist op het Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land, om de verspreiding van het coronavirus in ons land tegen te gaan. Onder meer kledingwinkels worden gezien als niet-essentieel.

"De eerste verkoopweek met deze nieuwe maatregel was ronduit dramatisch, met een gemiddeld negatief omzetcijfer van 58,4 procent ten opzichte van een normaal verkoopjaar", laat Mode Unie weten. Het verschil met de eerste drie weken van maart - toen er nog niet moest geshopt worden op afspraak - is ook duidelijk: de verkoop ging nog eens met 23,5 procent achteruit, blijkt uit de enquête van de belangenorganisatie. En die eerste weken noteerden de kledingwinkels sowieso al een minverkoop ten opzichte van een normaal jaar.

Dit kunnen we in geen geval nog ophalen in de rest van het seizoen

Isolde Delanghe, directeur Mode Unie

"De verkoop op afspraak heeft er dus voor gezorgd dat het negatieve resultaat in maart, als gevolg van gebrek aan perspectief, weinig sociale contacten en blijvende sluiting van de horeca, verder opliep. Niet minder dan een drama voor onze sector. Deze negatieve verkoopcijfers kunnen we in geen geval nog ophalen in de rest van het seizoen", stelt directeur Isolde Delanghe van Mode Unie.

Winkels sluiten de deuren

Het Overlegcomité heeft geprobeerd om de drempel laag te houden, zo kunnen klanten ook onmiddellijk aan de deur een afspraak maken. Maar toch zet de maatregel kennelijk een grote rem op de verkoop. "Shoppen kan in de ogen van de consument niet meer ongedwongen en velen hebben de perceptie dat er een aankoopverplichting vasthangt aan shoppen op afspraak", verklaart Isolde Delanghe.

Wegens de tegenvallende verkoopcijfers ziet bijna 23 procent van de modezaken zich genoodzaakt om de openingsuren te beperken. Iets meer dan 5 procent van de winkels zegt dat ze zelfs de deuren moeten sluiten, omdat winkelen op afspraak voor hen niet rendabel genoeg is.

Onze reporter nam een kijkje in het Waasland Shopping Center. Bekijk het verslag in "Het Journaal" (lees verder onder video): 

Videospeler inladen...

"Dit rekken we niet meer"

Mode Unie vraagt dat de maatregel om verplicht op afspraak te verkopen, afgeschaft wordt, "te meer omdat virologen en politici van in het begin unaniem akkoord zijn dat de besmettingsgraad in winkels te verwaarlozen is", klinkt het.

In elk geval vraagt de sectorfederatie meer financiële steun. Begin deze week bleek namelijk dat niet-essentiële winkels die op afspraak moeten werken, beschouwd worden als "open". Daardoor hebben ze geen recht op het dubbel overbruggingsrecht als compensatie, in tegenstelling tot wat de regering eerder had gezegd.

"De financiële reserves van modehandelaars zijn op na twee lockdowns, we stevenen af op een derde rampzalig verkoopseizoen, dit rekken we niet meer", besluit Mode Unie.