AFP or licensors

Diepste scheepswrak ooit in beeld gebracht: USS Johnston ligt 6,5 kilometer onder wateroppervlak   

Een Amerikaans expeditieteam heeft beelden kunnen maken van het wrak van een Amerikaans oorlogsschip uit de Tweede Wereldoorlog. De USS Johnston werd tijdens een zeeslag in 1944 tot zinken gebracht in de Filipijnse Zee en ligt op bijna 6.500 meter diepte. Het gaat om de diepste wrakduik ooit. 

Het wrak van de USS Johnston werd al in 2019 gelokaliseerd, maar het grootste deel van het schip bleef toen buiten het bereik van het duiktoestel van de toenmalige expeditie. Het expeditieteam nu, onder leiding van Victor Vescovo, kon de restanten van het schip wel vastleggen tijdens twee afzonderlijke duiken van acht uur uitgevoerd eind maart.

"We hebben net de diepste duik naar een wrak in de geschiedenis afgerond, om het belangrijkste wrakstuk van de destroyer USS Johnston te vinden", plaatste expeditieleider Vescovo op Twitter. Het nummer 557 op de romp gaf definitieve bevestiging dat het wel degelijk om de USS Johnston gaat.

"We hebben twee derde van het voorste deel van het schip gelokaliseerd, rechtopstaand en intact", laat Vescovo weten. Het wrak ligt op liefst 6.456 meter diepte. Ter vergelijking: het wrak van de Titanic ligt 3.800 meter onder het oceaanoppervlak.

Op beelden die het bedrijf achter de expeditie (Caladan Oceanic) op YouTube plaatsten, kunnen we de boeg en de brug van het schip zien, maar ook geschutskoepels en torpedorekken. (lees verder onder video's)

De Amerikaanse destroyer zonk op 25 oktober 1944 bij de Slag bij Samar, een van de vier zeeslagen die gekend zijn als de Slag in de Golf van Leyte, een van de grootste gevechten in de geschiedenis van de maritieme oorlogsvoering. Die slag betekende ook het begin van het einde voor de Japanse marine in de Tweede Wereldoorlog.

141 van de 327 bemanningsleden van de USS Johnston konden gered worden. Expeditieleden hebben tijdens de duik naar het wrak nu hun eer betuigd aan de "dappere bemanning". De data en beelden van de duik zullen ook doorgegeven worden aan de Amerikaanse marine.

Een foto van de USS Johnston (DD-557), genomen op 27 oktober 1943:

AFP or licensors

Meest gelezen