AP1965

BEKIJK: 50 jaar geleden overleed componist Igor Stravinsky, wie was de Picasso van de muziek?

50 jaar geleden overleed de Russische componist Igor Stravinsky. Klara heeft de hele maand extra aandacht voor "de Picasso van de muziek" met een videoreeks van presentator Sander De Keere. Vandaag de eerste video in een reeks van 4.

Igor Stravinsky, een van de belangrijkste componisten van de 20e eeuw, overleed op 6 april 1971 in New York. Volgens zijn eigen wens werd hij  begraven op het bijzondere kerkhofeiland San Michele in Venetië. Om zijn 50e sterfdag te herdenken wordt zijn muziek vandaag en de komende dagen op veel plaatsen in de wereld uitgevoerd. Een overzicht van enkele -online- concerten vindt u hier. Wie was Igor Stravinsky, die componist die de klassieke muziek in een moderne plooi legde? 

Sander De Keere van Klara: "Stravinsky was de Picasso van de klassieke muziek, met een hoekige kijk op de werkelijkheid! Wat toen als een schandaal aanvoelde, is nu aanvaard als het begin van het modernisme. Eén van de vele -ismen aan het begin van de 20ste eeuw (kubisme, expressionisme, impressionisme, dadaïsme, constructivisme). Je zou bijna kunnen spreken van een Stravinskisme! En wat Taylor Swift nu doet met folkmuziek in haar album "Folklore" deed Stravinsky ook al 100 jaar geleden. Met oude volksmelodieën keerde Stravinsky terug naar zijn roots en vond hij zijn eigen muziektaal." 

De grote doorbraak van Igor Stravinsky kwam er met zijn balletmuziek in Parijs, in samenwerking met Les Ballets Russes en Sergei Diaghilev. Werken zoals "De Vuurvogel" (1910), "Petrushka" (1911) en "Le Sacre du Printemps" (1913) maakten Stravinsky wereldberoemd.

Op Klara.be komt u meer te weten over Igor Stravinsky. Bekijk hieronder de eerste video van Sander De Keere in een reeks van 4:

Videospeler inladen...

Meest gelezen