BEKIJK: componist Igor Stravinsky 50 jaar geleden overleden, de wereldberoemde popsample van Stravinsky

50 jaar geleden overleed de Russische componist Igor Stravinsky. Klara heeft de hele maand extra aandacht voor "de Picasso van de muziek" met een educatieve videoreeks van presentator Sander De Keere. In aflevering 4: de wereldberoemde popsample van Stravinsky.

Igor Stravinsky, een van de belangrijkste componisten van de 20e eeuw, overleed op 6 april 1971 in New York. Volgens zijn eigen wens werd hij  begraven op het bijzondere kerkhofeiland San Michele in Venetië. Om zijn 50e sterfdag te herdenken wordt zijn muziek rond deze tijd op veel plaatsen in de wereld uitgevoerd. Een overzicht van enkele -online- concerten vindt u hier. 

Wie was Igor Stravinsky, die componist die de klassieke muziek in een moderne plooi legde? Klara-presentator Sander De Keere zoekt antwoorden in vier educatieve video's. 

1967 AP

"ORCHESTRA HIT NR. 2"

Igor Stravinsky werd niet alleen wereldberoemd door zijn vurige balletmuziek. Zijn muziek leeft ook voort in heel wat popnummers. Zijn muziek uit de vuurvogel is namelijk gesampled in nummers van onder andere Britney Spears, Duran Duran, Yes en Jason Derulo. 

Het explosieve begin uit de helledans van de tovenaar klonk als de perfecte orkestsample volgens Peter Vogel, die de eerste synthesizer uitbracht met een geluidsbibliotheek vol samples. Het Stravinsky-fragment werd ingeladen als ORCHESTRA HIT NR. 2 of ORCH 2 (ook bekend in latere modellen als ORCH 5). 

Al snel begonnen andere muzikanten met de herkenbare orkestknal te experimenteren en kwamen er nieuwe synthesizers op de markt die allemaal een of andere orkestklank in hun databank hadden zitten.

Bekijk hieronder de vierde en laatste aflevering van de reeks en ontdek de herkomst van de popsample van Stravinsky: 

Videospeler inladen...

Sander De Keere van Klara: "Stravinsky was de Picasso van de klassieke muziek, met een hoekige kijk op de werkelijkheid! Wat toen als een schandaal aanvoelde, is nu aanvaard als het begin van het modernisme.  En wat Taylor Swift nu doet met folkmuziek in haar album "Folklore" deed Stravinsky ook al 100 jaar geleden. Met oude volksmelodieën keerde hij terug naar zijn roots en vond hij zijn eigen muziektaal." 

Bekijk hieronder de andere drie aflevering van de reeks:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Videospeler inladen...

Meest gelezen