Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Filmproducent Harvey Weinstein gaat in beroep tegen straf voor verkrachting

De Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein gaat in beroep tegen zijn celstraf van 23 jaar. Volgens zijn advocaten heeft Weinstein geen eerlijk proces gekregen en is hij veroordeeld door een partijdige jury.

"De problemen van het proces leggen bloot dat meneer Weinstein niet eerlijk is veroordeeld," laat een woordvoerder van de gevallen Hollywoodmagnaat volgens Amerikaanse media weten in een verklaring.

In het beroepschrift van meer dan 160 pagina's wordt onder meer beweerd dat een aantal vrouwen er "onweerlegbaar" mee had ingestemd seks met hem te hebben. (Lees verder onder het beroepschrift.)

#MeToo

De 69-jarige Weinstein werd ruim een jaar geleden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 23 jaar voor verkrachting en seksueel misbruik. De zaak ging aan het rollen in 2017, toen verschillende actrices een boekje open deden over wat Weinstein hen had aangedaan. 

Hun getuigenissen en de rechtszaak brachten de internationale #MeToo-beweging op gang. Na het proces doken nog nieuwe klachten op. Meer dan 100 vrouwen hebben getuigd tegen Weinstein, die vroeger een van de machtigste producers in Hollywood was.

Meest gelezen