Gegevens van 3 miljoen Belgische Facebook-gebruikers gelekt, ontdek hier of je bij de gedupeerden bent

De gegevens van ruim 3 miljoen Belgische Facebook-gebruikers zijn opnieuw aangeboden op een hackersforum. Daarbij zijn ook de gegevens van verschillende bekende Vlamingen en bekende politici. Het gaat om gegevens die in 2019 al onderschept werden door hackers na een softwarefout bij Facebook. Er zijn ondertussen wel verschillende sites waar je kan nagaan of je bij de gedupeerden bent.

Eerder dit jaar, in januari, werden de gegevens van miljoenen gebruikers van Facebook al te koop aangeboden op het internet, maar nu kan iedereen er zomaar aan omdat ze gratis ter beschikking worden gesteld. Wereldwijd gaat het om de gegevens van 533 miljoen Facebook-gebruikers, van wie er ruim 3 miljoen Belgen zijn.  

Het gaat om namen, e-mailadressen en andere persoonlijke informatie die vaak door gebruikers zelf gedeeld werden op Facebook, maar bijvoorbeeld ook om het telefoonnummer waarmee mensen zich hebben geregistreerd. Als die gegevens aan elkaar gelinkt worden, is het voor criminelen erg eenvoudig om te starten met phishing (online oplichting).

"Het kan een zeer persoonlijke vorm van phishing worden", waarschuwt ethisch hacker Inti De Ceukelaire. "Als mensen  bijvoorbeeld op Facebook hun familieleden herkenbaar hebben gemaakt kunnen criminelen zich bijvoorbeeld voordoen als je zoon of dochter om je zo op te lichten."

Twee weken geleden was in "Pano" te zien hoe dagelijks mensen duizenden euro's verliezen door online oplichting (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Belaging

Maar het lekken van de gegevens kan ook leiden tot belaging. Viroloog Marc Van Ranst bijvoorbeeld, liet op Twitter weten dat hij de voorbije avonden veel ongewenste oproepen krijgt. "Meestal is dat 's avonds laat tot twee of drie uur 's nachts. Dat gaat van domme vragen, tot uitschelden en het roepen van slogans van bepaalde politieke partijen", vertelt hij.

Het gaat dus om gegevens die door een fout in de software van Facebook in 2019 al onderschept konden worden. Die fout is intussen hersteld, maar de gegevens zijn wel op het internet blijven rondzweven en worden nu dus opnieuw aangeboden.

Je gegevens staan online, wat nu?

VRT-journalist Helen Goedgebeur geeft enkele tips mee voor wie zijn gegevens ziet verspreid worden. "Wees waakzaam. Krijg je een bericht of een telefoontje van een onbekend nummer en vertrouw je het niet? Haak dan in. Bel zelf de persoon of de instelling op die zij beweren te zijn, dan weet je zeker of het klopt of niet. Krijg je een link via Whatsapp en vertrouw je het niet, open de link niét", legt Goedgebeur uit.

De gegevens zijn gelekt, dat kunnen we niet meer terugdraaien. Het is aan ons om waakzaam te zijn

VRT-journaliste en kenner Helen Goedgebeur

Ze benadrukt ook om verdachte of valse berichten te melden bij verdacht@safeonweb.be. Dat maakt het mogelijk om websites te blokkeren.  "De gegevens zijn nu gelekt, dat kunnen we niet meer terugdraaien. Ze staan online en zullen niet meer van het internet gehaald worden. Het is écht aan ons om waakzaam te zijn. "

Inti De Ceukelaire ontwikkelde een zoekmachine waarmee mensen online kunnen opzoeken of hun gegevens gelekt zijn of niet. 

Bekijk het gesprek met justitiejournaliste Helen Goedgebeur in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen