© RivierPark Maasvallei

Grote enquête in Maasgemeenten over toerisme: “Inwoners zijn trots op hun landschap”

In vijf Vlaamse en zes Nederlandse gemeenten aan de twee kanten van de Maas wordt gestart met een enquête bij de inwoners over het toerisme in hun streek. Bij ons gaat het over Kinrooi, Maaseik, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen en Lanaken. Toerisme in eigen land zit in de lift en dat merken ze ook in die Maasgemeenten. 

Toerisme Vlaanderen doet wel vaker enquêtes bij inwoners over het toerisme in hun stad of streek. Katrien Schaerlaekens van Rivierpark Maasvallei: “Je ziet dat er soms wel overlast is door het toerisme in de Maasgemeenten door bijvoorbeeld een toename van het autoverkeer. Maar anderzijds is er ook een groot draagvlak voor het toerisme dat samenhangt met fierheid. Mensen zijn trots op hun streek en de metamorfose die de Maas heeft ondergaan. Ze zijn blij als mensen van ver komen kijken."

We zien vooral sinds de coronacrisis dat er een herontdekking is van de Maasvallei

De bevraging loopt in de vijf Limburgse Maasgemeenten, maar ook aan de andere kant van de Maas in Nederland. “Die gemeenten aan beide kanten van de Maas vormen samen het Rivierpark Maasvallei. En dat is een soort landschapspark dat sinds 1990 ontwikkeld werd en geleidelijk mooier geworden is", vertelt Katrien Schaerlaekens. "We zien vooral dat er een herontdekking is van die Maasvallei sinds de coronacrisis."

De enquête loopt tot het eind van deze maand. Inwoners van Lanaken, Maasmechelen, Dilsen-Stokkem, Maaseik en Kinrooi kunnen ze hier invullen.

Meest gelezen