Pixabay

Waarom horeca en leveranciers snel zekerheid willen over heropening op 1 mei: "5 weken nodig om vaten pils te brouwen"

De horeca en hun toeleveranciers vragen om meer duidelijkheid over de mogelijke heropening op 1 mei, want een restaurant of café heropen je niet met een vingerknip. Ook de brouwers willen snel zicht op een definitieve datum zodat ze voldoende vers bier kunnen brouwen. Intussen zijn ze nu al bezig aan de voorbereidingen: van het spoelen van de tapinstallaties tot het weghalen van vervallen bier. 

Voorlopig wordt 1 mei nog altijd vooropgesteld om de horeca te heropenen. Veel zal afhangen van de cijfers. Nadat de niet-medische contactberoepen recent opnieuw hun deuren moesten sluiten, is het zeer de vraag of die heropening over minder dan een maand nog realistisch is.

Geert Molenberghs biostatisticus aan de universiteit van Hasselt en de KULeuven acht het nog haalbaar om de horeca te openen op 1 mei. "Het kan een opdracht zijn voor ons allemaal om te proberen dat mogelijk te maken door nu zo weinig mogelijk contacten te hebben", zegt hij aan VRT NWS, "maar als de daling zich doorzet zoals verwacht, dan is dat perspectief er wel."

Lees voort onder de video met Molenberghs:

Videospeler inladen...

De horecasector vraagt hoe dan ook snel meer duidelijkheid van de politiek, want een café of een restaurant heropen je niet van de ene op de andere dag. In De Rooden Hoed, het oudste restaurant in Antwerpen, bijvoorbeeld zijn ze nu volop bezig aan de voorbereidingen. Niet evident want het is nog niet duidelijk hoeveel volk eigenaar Cas Goossens gaat mogen binnenlaten.

De meeste bestellingen kunnen last minute, maar sommige producten moeten echt wel op tijd besteld worden. "Canadese kreeft komt uit Canada, die moet ook naar hier kunnen komen", zegt Goossens. "Dat is vooral een probleem voor de toeleveranciers. Gaan die 50 of 500 kreeften moeten leveren? Een groot verschil natuurlijk."

Bekijk hieronder een reportage vanuit De Rooden Hoed, en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen vraagt daarnaast hogere financiële compensaties voor de sector. "Hoeveel kun je vragen van ondernemers die alle regels hebben gevolgd tot nog toe", vraagt hij zich af aan VRT NWS. "Begrip eindigt wanneer de rekeningen in het rood staan. We rekenen echt op een hogere tussenkomst in de vaste kosten."

Datum nodig om te beginnen brouwen

Ook de brouwers zijn al volop bezig met de voorbereidingen. "We zijn nu alle tap- en technische installaties aan het gebruiksklaar maken", legt Peter Buelens van Royal Swinkels Family Brewers uit aan VRT NWS, dat is de brouwer van onder meer Palm, Rodenbach en Cornet. "We hebben veel geleerd uit de eerste lockdown. Als de cafés op 1 mei zouden opengaan, zijn de tapinstallaties alvast gebruiksklaar."

De tapinstallaties zijn natuurlijk maar een deel van het verhaal, er is ook voldoende bier nodig. "We zijn altijd blijven brouwen, maar in kleinere mate", zegt Buelens. "Een brouwerij moet in gang blijven om goed te blijven." Zeker voor de bieren die hergisten op fles zoals bijvoorbeeld Cornet is er geen probleem. "We hebben onze voorzorgen genomen dat we zeker geen stockbreuk hebben. Ook dat hebben we geleerd uit de eerste lockdown."

Als de cafés op 1 mei zouden opengaan, zijn de tapinstallaties alvast gebruiksklaar

Peter Buelens van Royal Swinkels Family Brewers

Bij brouwerij Omer Vander Ghinste in Bellegem bij Kortrijk is zowat hetzelfde verhaal te horen. Al hebben zij door hun kleinere omvang vroeger duidelijkheid nodig. De brouwerij heeft een strategische voorraad voorzien, maar moet ten laatste tegen halfweg deze maand duidelijkheid hebben of 1 mei al dan niet doorgaat, anders vrezen ze een voorraadonderbreking.

Het probleem stelt zich voornamelijk bij het vatenbier. "Om onze Bockorpils in vat klaar te hebben, hebben we zeker 5 weken nodig", legt Omer-Gery Vander Ghinste uit aan VRT NWS. "Onze stocks zijn minimaal. We beginnen pas volop te brouwen als we zekerheid hebben over de datum dat de horecazaken terug opengaan."

Om onze Bockorpils in vat klaar te houden hebben we zeker 5 weken nodig

Omer-Gery Vander Ghinste van brouwerij Omer Vander Ghinste

"De horeca is al zes maanden gesloten, maar de meeste vaten pilsbier hebben slechts een houdbaarheid van zes maanden", zegt Omer-Jean Vander Ghinste uit. "We halen nu het oud bier - gratis - op bij de cafés." Het zwaardere Omer-bier wordt hergist op fles en daar is voor alle duidelijkheid geen probleem.

Daarnaast is er ook de complexe logistieke puzzel die moet worden gelegd. "Als een week of veertien dagen voordien wordt gezegd dat ze open mogen gaan, dan staan we er klaar voor", zegt Buelens. "Als de bierhandelaars allemaal tegelijk bestellen, zullen we ons in bochten moeten wringen om die bieren ter plaatse te krijgen."

Bekijk hieronder de reportage bij de brouwerij Omer Vander Ghinste:

Videospeler inladen...

Meest gelezen