Wikimedia

Lembeeknaren missen Sint-Veroonmars opnieuw: "Radiouitzending steekt inwoners hart onder de riem"

Voor het tweede jaar op rij kan de jaarlijkse Sint-Veroonmars in Lembeek niet doorgaan. Reden daarvoor is natuurlijk de coronacrisis. Dat de mars, erkend als Vlaams cultureel erfgoed, opnieuw afgelast werd, ligt moeilijk bij heel wat inwoners. Maar gelukkig voor hen zijn er vandaag verschillende alternatieven om de Lembeeknaren een hart onder de riem te steken, zoals een twee uur durende radiouitzending over de Sint-Veroonmars. 

Het is een jaarlijkse traditie op paasmaandag in Lembeek: honderden Lembeeknaren trekken verkleed als soldaat langs de grenzen van het dorp. Ze dragen daarbij een beeld van de heilige Sint-Veroon. De soldatenprocessie lokt elk jaar  zo'n honderden bedevaarders. Maar door de coronacrisis kunnen de Lembeekse paassoldaten voor het tweede jaar op rij opnieuw niet op pad en blijven de bedevaarders thuis. 

Radiouitzending

Dat ook dit jaar de editie van de paasprocessie niet kan doorgaan, hakt er zwaar in bij heel wat inwoners. Maar dat is buiten Elias Ysebaert gerekend. Als Lembeeknaar ging hij op zoek naar een alternatief en dat heeft hij gevonden in een bijzondere radiouitzending op lokale radio Victoria. "Alle Lembeeknaren kunnen vandaag genieten van een twee uur durend radioprogramma over de Sint-Veroonmars", zegt Ysebaert. "Op deze manier hopen we de Lembeeknaren een hart onder de riem te steken."

Tijdens de uitzending zal je veel bijleren over de geschiedenis van de Sint-Veroonmars

Elias Ysebaert

Het wordt een radiouitzending met een goed gevuld programma. "Tijdens het programma zullen luisteraars veel kunnen bijleren over de geschiedenis van de Sint-Veroonsmars en dat dankzij de kennis van Lembeeknaar en auteur Dirk Vandenplas", zegt Ysebaert. "Daarnaast zullen er ook een aantal andere bekende Lembeeknaren en leden van de soldatengroepen te horen zijn. En gepaste muziek mag natuurlijk ook niet ontbreken. En we sluiten de uitzending af met de bekende "Mars van de Zwarte Duivel", gespeeld door alle muzikanten vanuit hun kot." 

Mis en filmpjes

Naast de radiouitzending die op Radio Victoria wordt uitgezonden tussen 16 en 18, staan er ook nog enkele andere initiatieven op het programma. "Er is nog een digitale mis vandaag en enkele soldaten van de mars hebben filmpjes gemaakt die je online kan bekijken."

Meest gelezen