Videospeler inladen...

Van 24 graden naar buien, korrelhagel, een donderslag en zelfs sneeuw: tot en met woensdag krijgen we aprilse grillen

Waar we vorige week nog konden genieten van stralende lentedagen met temperaturen tot 24 graden, is het sinds gisteren een pak frisser. "Typische aprilse grillen met hier en daar stofhagel of lokaal een donderslag", legt VRT-weerman Bram Verbruggen uit. Op verschillende plaatsen is er zelfs sneeuw gevallen. Deze grillen duren tot en met woensdag, vanaf donderdag wordt het (tijdelijk) droger.

Sinds gisteren weten we weer wat aprilse grillen zijn. Het begon in de ochtend met regenbuien aan de kust en in de gebieden nabij de Nederlandse grens. In de loop van de dag breidde de neerslag zich snel uit naar de rest van het land. In de late namiddag nam de neerslag op verschillende plekken zelfs de vorm aan van sneeuw. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Wit laagje in de Ardennen

En ook vandaag zetten die grillen zich voort. Het blijft een hele dag gedeeltelijk tot zwaarbewolkt en erg wisselvallig met voorjaarsbuien, veelal onder de vorm van stofhagel, smeltende sneeuw of sneeuw. Die buien kunnen ook worden vergezeld van wat donder. Anderzijds zijn er ook droge perioden met af en toe wat zon. 

In de Ardennen vallen er sneeuwbuien. Voorts blijft het ook vandaag erg koud voor de tijd van het jaar met temperaturen tussen 0 en 6 graden. Er staat een matige en aan zee een vrij krachtige noordwestenwind met pieken tot 60 km/u, zegt het KMI.

Vanavond en vannacht nemen de winterse buien geleidelijk af in aantal en in intensiteit . Over het westen van het land en nabij de Franse grens wordt het vaak droog. Maar naar het einde van de nacht trekt een actieve buienzone over het noordoosten en oosten van het land waardoor er daar opnieuw meer en intensere buien kunnen voorkomen. In de Ardennen valt nog wat extra sneeuw waardoor zeker in de Hoge Venen de sneeuwlaag nog verder aandikt.

Bekijk hier sneeuwbeelden uit het hele land:

Videospeler inladen...

Vanaf donderdag verandering

Morgenochtend verlaat een vrij actieve storing met winterse neerslag ons land via het oosten. Daarna wordt het wisselvallig met buien van regen of korrelhagel, en op de Ardense hoogten van sneeuw. In het westen en de streken langs de Franse grens is het veelal droog met meer opklaringen. Het blijft koud voor de tijd van het jaar met maxima van 0 graden in de Hoge Ardennen tot 7 graden over het westen. Er waait eerst een matige tot vrij krachtige noordwestenwind met rukwinden tot 60 km/u, aan zee is de wind soms krachtig met pieken tot 70 km/u. In de loop van de namiddag neemt de wind af.

Donderdag blijft het droog, maar hangen er overdag vrij veel wolkenvelden. Het is wat zachter met maxima rond 10 graden in het centrum. 's Ochtends is het echter koud met op veel plaatsen lichte vorst.

Bekijk hier beelden van gisteren van sneeuw in Europa en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Vrijdag wordt het, na enkele opklaringen bij het ochtendgloren, zwaarbewolkt maar het blijft wel droog tot de avond. Regen wordt er tegen de avond verwacht vanuit het westen. De maxima liggen rond 10 of 11 graden in het centrum van het land. Vrijdagnacht trekt een zwak koudefront van noordwest naar zuidoost over ons land.

Zaterdag is het eerst nog wisselend bewolkt met kans op enkele buien. Later wordt het droog en verschijnen er bredere opklaringen vanaf de Noordzee. Het wordt niet meer dan een graad of 8. Zondag wordt het zonnig met maxima rond 10 graden. De nachten zijn koud met lichte nachtvorst.

BEKIJK hier "Het weer" met Bram Verbruggen:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen