Roodwangschildpadden. Foto: Wikipedia

Mechelen vangt als eerste in Vlaanderen exotische schildpadden met vangroosters

De stad Mechelen heeft drie vangroosters geïnstalleerd aan de Vrouwvliet om exotische waterschildpadden te vangen. "Het gaat om reptielen die je vroeger op de kermis kon winnen en die daarna gedumpt zijn", zegt reptielenspecialist Dominique Verbelen van Natuurpunt op Radio 2 Antwerpen.

De Vlaamse Milieumaatschappij gaat op vraag van de Stad Mechelen exotische waterschildpadden vangen aan de Vrouwvliet. Het is de eerste keer in Vlaanderen dat dit zal gebeuren. Met drie vangroosters binden ze de strijd aan met de roodwang-, geelbuik- en geelwangschildpad. De kooien blijven tot na de zomer liggen, ter hoogte van het Tivolipark. De gevangen dieren zullen ondergebracht worden in het natuuropvangcentrum in Geraardsbergen waar een schildpaddenverblijf is.

Roodwangschildpadden leggen ook bij ons eieren maar het is te koud om die te laten uitkomen

Dominique Verbelen, reptielenkenner Natuurpunt

Schildpadje van de kermis

"Sinds 2016 is de handel in die schildpadden verboden. Maar vroeger zijn er elk jaar duizenden van verkocht of weggegeven op kermissen. Na een paar weken wordt zo'n exotische schildpad te groot. Mensen dumpten ze massaal in een nabijgelegen vijver of poel", zegt reptielenkenner Dominique Verbelen van Natuurpunt op Radio 2 Antwerpen. "De drie soorten zitten intussen over heel Vlaanderen, vooral rond de steden." Het fort van Edegem is bijvoorbeeld een gekende plek waar tientallen exotische schildpadden zonnebaden langs de fortgracht.

Geen natuurlijke vijanden

Mechelen wil nu komaf maken met de schildpadden via vangroosters (zie foto) waar de dieren invallen en niet meer uitraken. "Dat is op zich een goed idee. In Mechelen zwemmen geen krokodillen dus zijn er geen natuurlijke vijanden. Europa heeft die drie schildpadsoorten als invasief aangeduid dus moeten ze bestreden worden. Bij ons valt de schade aan de natuur en biodiversiteit eigenlijk goed mee", relativeert Verbelen. In andere Europese landen is het probleem acuter.

"Het is hier te koud voor de schildpadden om zich succesvol voort te planten. Ze leggen hun eieren in de grond, normaal doet de zon de rest. Daarvoor moet het weken aan stuk warmer dan 24 graden zijn. Er komen in Vlaanderen dus geen nieuwe waterschildpadden bij tenzij er nieuwe worden losgelaten. Al zijn er klimaatmodellen die aangeven dat we tegen 2050 wél op dat punt kunnen belanden. In het zuiden van Europa komen de eieren nu al wel uit en bedreigen de exoten de inheemse soorten zoals de moerasschildpad. Een roodwangschildpad wordt in ideale omstandigheden trouwens gemakkelijk 40 tot 50 jaar oud."

Meest gelezen