Videospeler inladen...

Nachtvorst baart fruittelers voorlopig geen zorgen: "Maar door lagere temperaturen kan bestuiving probleem zijn" 

Nu het kouder wordt en het 's nachts licht gaat vriezen, zijn fruittelers op hun hoede. Al maken de meeste kwekers zich voorlopig geen al te grote zorgen wat de nachtvorst betreft. Al hopen ze wel dat de temperatuur overdag boven de 5 graden blijft, anders komt de bestuiving in het gedrang met een kleinere fruitoogst tot gevolg. 

Bij Pajottenlander, een fruitkweker van appels, peren en kersen uit Pepingen, staan de eerste bloesems aan de bomen. Een teken dat de lente in het land zou moeten zijn. Maar als we de weersvoorspellingen voor de komende dagen bekijken, lijkt het alsof 'Koning Winter', met 's nacht temperaturen onder het vriespunt,  opnieuw zijn intrede maakt. En die vrieskou kan gevolgen hebben voor de fruitteelt, ook bij fruitkwekerij Pajottenlander. 

Hoogstam fruitbomen

"Wij  hebben vooral hoogstam fruitbomen", zegt eigenaar Peter Vandendaele. "Die bomen staan dus hoger boven de grond en vorst dat is bij de grond, dus het risico op schade bij nachtvorst bij ons is eerder beperkt. En als ik zie dat ze nu maximum min een graad geven, dan kan dat die vorst niet echt kwaad. Natuurlijk kan er wel schade zijn bij de fruittelers die  laagstam fruitbomen hebben."

Honingbijen vliegen niet onder de vijf graden en dat kan problematisch zijn voor de bestuiving

Peter Vandendaele, fruitkweker Pajottenlander

Vorstschade mag er dan misschien niet zijn, maar de lagere temperaturen van de komende dagen kunnen mogelijk wel voor een kleinere oogst zorgen. "Door die lage temperaturen kan de bevruchting in het gedrang komen", legt Vandendaele uit. "Want de gewone honingbijen, die belangrijk zijn voor de bestuiving, die vliegen niet onder 5 graden. Vandaag is het bijvoorbeeld net vijf graden en we zien dat we nu al zijn aangewezen op andere bestuivers, zoals hommels, die wel vliegen bij lagere temperaturen. Maar de bevruchting kan dus echt wel in het gedrang komen, waardoor we wel eens een kleiner oogst kunnen hebben."

Bekijk ook de journaalreportage van 6 april over de aprilse grillen dit jaar met hagel, sneeuw en nachtvorst:

Videospeler inladen...

Meest gelezen