Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Onderzoek naar clandestiene etentjes in Parijse luxerestaurants: "Voorbij deze deur bestaat COVID-19 niet"

In Parijs is er een onderzoek geopend naar etentjes in illegaal geopende luxerestaurants, waar de coronamaatregelen niet worden gerespecteerd. Aanleiding is een reportage van de Franse zender M6. Volgens een anonieme getuige zouden er ook ministers aan deelgenomen hebben, al bleek dat om een misplaatste grap te gaan. 

In Frankrijk zijn de restaurants net zoals bij ons sinds eind oktober gesloten door de slechte coronacijfers. Er geldt ook een avondklok vanaf 19 uur. Maar met een verborgen camera konden de makers van de reportage filmen in enkele clandestien geopende luxerestaurants, enkel toegankelijk via een achteringang en voor een select publiek.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

In een van de restaurants kunnen gasten kiezen uit een reeks menu's tussen 160 en 340 euro. Op andere beelden is te zien dat er kaviaar en champagne wordt opgediend.  De gasten omhelzen elkaar bij aankomst en niemand draagt een mondmasker. "Eens voorbij deze deur bestaat er geen COVID-19", zegt een van de obers.

Ingetrokken getuigenis

De reportage doet in Frankrijk veel stof opwaaien, vooral de bewering van een anonieme getuige dat er ook ministers zouden deelnemen aan dergelijke etentjes. Op sociale media eisen veel Fransen dat de namen van de betrokkenen zouden worden bekendgemaakt met de hashtag #OnVeutlesNoms. 

"Door dit soort reportages ontstaat een beetje het beeld: wij gewone Fransen mogen niets, en jullie politici zitten illegaal aan de champagne en de kaviaar", zegt correspondent Frank Renout.

Maar intussen is de "anonieme getuige" ontmaskerd als de bekende eigenaar van een van de betrokken restaurants in hartje Parijs. In een mededeling via zijn advocaat laat de man weten dat de bewering over de aanwezige ministers "humor" was.

Ganzenlever en asperges

Naar aanleiding van de reportage is het Franse openbare ministerie toch een onderzoek gestart. Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zegt op Twitter dat eventuele organisatoren en deelnemers vervolgd zullen worden. Ook in Frankrijk staan hoge geldboetes op het overtreden van de coronaregels.

Intussen duiken nog berichten op over clandestiene etentjes elders in Frankrijk. Zo zou een bekende presentator van de zender BFMTV in maart een lunch hebben bijgewoond in het Normandische Deauville. Dat zou moeten blijken uit een opgedoken uitnodiging. Op het menu onder andere ganzenlever en asperges.

Meest gelezen