Ook dit jaar blijven de paarden in Hakendover op stal: "In 2022 zorgen we voor een uitzonderlijke processie"

Door de coronacrisis is de paardenprocessie in Hakendover voor het tweede jaar op rij afgelast. Een zware domper voor de inwoners van de Tiense deelgemeente, die elk jaar uitkijken naar hun bedevaart. De organisatie maakt zich intussen sterk dat er volgend jaar een uitzonderlijke editie komt. 

Voor het tweede jaar op rij is het op paasmaandag bijzonder stil in Hakendover. Normaal wordt de Tiense deelgemeente dan overspoeld door duizenden bedevaarders en ruiters. Want naar eeuwenoude gewoonte gaat er op paasmaandag de internationale paardenprocessie door: een bijzondere traditie waarbij paarden in galop de Tiense berg in Hakendover oprijden om de akkers vruchtbaar te maken. Maar corona zorgt ervoor dat de paarden ook dit jaar op stal blijven. 

De feestvreugde is ver te zoeken, hierdoor besef je maar al te goed met wat een ellendig virus we te maken hebben

Liesbeth Vanhelmont, paardenprocessie Hakendover

"Het is hier doodstil", zegt Liesbeth Vanhelmont van het organiserende comité. "Normaal is het dorp al enkele dagen in feeststemming, maar helaas is de feestvreugde ver te zoeken. Iedereen vindt het ontzettend jammer dat de processie voor de tweede keer niet kan doorgaan. Vorig jaar hoopten we dat het dit jaar zou kunnen plaatsvinden, maar helaas ook dit jaar gooit het coronavirus opnieuw roet in het eten. En dan besef je maar al te goed wat voor een ellendig virus het is waardoor je toch heel wat moet opgegeven." 

Er zijn vandaag verschillende kleine alternatieven om de pijn wat te verzachten

Liesbeth Vanhelmont, paardenprocessie Hakendover

Toch werd er gezocht naar een alternatief om de pijn wat te verzachten. "We hebben aan alle inwoners gevraagd om vandaag zeker de paasvlag uit te hangen", vertelt Vanhelmont. "Daarnaast hebben we de inwoners opgeroepen om deze voormiddag om 11 uur buiten te komen en een glaasje te drinken, rekening houdend met de coronamaatregelen natuurlijk. En wanneer je bij de plaatselijke horeca take away bestelt, krijgt je een paardenkop in chocolade. Het zijn kleine alternatieven, maar we hopen hiermee de inwoners toch wat met elkaar te verbinden." 

Vlaams cultureel erfgoed

De organisatie kijkt alvast uit naar volgend jaar. "Dan gaan we er zo'n lap op geven, dat wordt echt een heel bijzondere editie met mooi weer. Dat kan niet anders", besluit Vanhelmont. "We beginnen stilletjesaan met volgend jaar voor te bereiden en we willen dat de paardenprocessie ook Vlaams cultureel erfgoed wordt. Het zal dan al de derde keer zijn dat we dat proberen, maar derde keer goeie keer." 

Meest gelezen