Provincie Oost-Vlaanderen doet mee aan burgeronderzoek naar hitte en droogte: "Meettoestellen op 11 verschillende plaatsen."

In verschillende bossen en domeinen van de provincie Oost-Vlaanderen zijn meettoestellen geplaatst om de grondwaterstanden te controleren. Daarmee doet de provincie mee aan het grootschalige burgeronderzoek Curieuzeneuzen in de Tuin, dat de hitte en droogte in Vlaanderen in kaart zal brengen. Op 5.000 verschillende punten in Vlaanderen staan sensoren die een half jaar lang gegevens zullen verzamelen. In Oost-Vlaanderen gaat het om 16 meetpunten op 11 verschillende plaatsen. 

"Wetenschappelijk is er zeer weinig bekend op vlak van droogte en hittestress," steekt gedeputeerde Riet Gillis(Groen) van wal. "We hebben de voorbije 3 jaar veel hittegolven en droge zomers gehad en daarom werken we graag mee om meer kennis te verzamelen rond die problematiek." De universiteit van Antwerpen zal de komende 6 maanden data verzamelen rond droogte en hitte. Dat gebeurt op 5.000 verschillende punten in Vlaanderen, zowel landelijk als stedelijk. En dus ook op Oost-Vlaamse domeinen.

(Lees verder onder de foto)

Nu er meer droge zomers en hittegolven zijn, willen we daar meer kennis rond verzamelen

Riet Gillis, gedeputeerde Oost-Vlaanderen

In de hei en aan het water

In Oost-Vlaanderen staan er intussen in 11 provinciale eigendommen 16 meetpunten. Op elk meetpunt verzamelt een slimme sensor de gegevens. Bij de centra voor milieu- en natuureducatie staan er in Bastion VIII in Dendermonde, Fabriek Energiek in Zelzate en De Kaaihoeve in Zwalm. Verder zijn er ook meetpunten in de provinciale bossen en recreatiedomeinen Het Leen in Eeklo, Het Kloosterbos en domein Puyenbroek in Wachtebeke, centrum De Boerekreek in Sint-Laureins, domein Nieuwdonk in Berlare, domein De Brielmeersen in Deinze en domein De Ster in Sint-Niklaas. In sommige domeinen staan er zelfs meerdere, legt Riet Gillis uit: "De bedoeling is net om op verschillende soorten plaatsen te meten. In het Kloosterbos bijvoorbeeld staat een sensor in een stukje heide, op een open ruimte. Maar ook dieper in het bosgedeelte bij de vijver. Daar zullen we wellicht verschillen zien in de metingen, omdat het op een open ruimte veel warmer is en de grond er droger is." 

(Lees verder onder de foto)

Met de resultaten van het onderzoek zullen we een nieuw actieplan kunnen opstellen 

Riet Gillis, gedeputeerde Oost-Vlaanderen

Door deel te nemen aan het onderzoek, zal de provincie te weten komen waar de knelpunten liggen. Daar kunnen actieplannen aan gekoppeld worden. "We voorzien 500.000 euro per jaar voor klimaatacties en hebben al veel maatregelen genomen. Maar na het onderzoek komt er ongetwijfeld een nieuw actieplan. Als je weet dat volgens de voorspellingen de gemiddelde neerslag tegen 2100 in de winter zal stijgen met 44% en in de zomer dalen met 59%. Dat betekent dat we 240 dagen per jaar zonder neerslag zullen hebben. Da's een enorme stijging. Dus daar zullen we iets moeten aan doen. De resultaten van dit onderzoek zullen ons daarbij helpen" 

kasto80

Meest gelezen