Poetin ondertekent wet waardoor hij nóg twee keer president van Rusland kan worden

De Russische president Vladimir Poetin heeft vandaag de wet ondertekend die toelaat zich nog eens kandidaat te stellen voor twee presidentsmandaten. Zo zou hij tot in 2036 in het Kremlin kunnen blijven.

De wet was in maart definitief aangenomen door het Russisch parlement, na het grondwetsreferendum in de zomer van 2020. De wet zet de teller van het aantal mandaten dat hij al bekleedde nu op nul.

Volgens de vroegere grondwet uit 1993 had Poetin het Kremlin in 2024 moeten verlaten. Door de annulering van zijn huidige mandaten sinds 2000, kan hij nu ook kandideren bij de volgende twee presidentsverkiezingen en zo dus in theorie blijven regeren tot 2036. Of hij dat zelf ook van plan was, laat Poetin voorlopig in het midden.

De grote grondwetswijziging heeft Poetin ook duidelijk meer macht gegeven. Russische oppositieleden beschuldigden hem van machtsmisbruik.

De voormalige KGB-spion is al de langstzittende leider sinds de communistische Sovjet-dictator Josef Stalin. Hij wist eerder de beperking op het maximale aantal ambtstermijnen van de president te omzeilen door tijdelijk premier te worden. Poetin domineert de Russische politiek al ruim twintig jaar.

Meest gelezen