Beeld van "operatie Sky"

Ruim 27 ton cocaïne onderschept in Antwerpse haven in nasleep van "operatie Sky", bijna 1,4 miljard euro waard 

De douane heeft de afgelopen weken in totaal al 27,64 ton cocaïne onderschept in de haven van Antwerpen. De in beslag genomen drugs kunnen rechtstreeks gelinkt worden aan het dossier Sky ECC, waarbij speurders versleutelde telefoons konden kraken en zo konden meelezen met drugscriminelen. Dat meldt het parket van Antwerpen. De ladingen hebben een straatwaarde van liefst 1,382 miljard euro. De recordvangst is een lading van bijna 11 ton die in de nacht van 2 op 3 april werd ontdekt.

Het gerechtelijk onderzoek naar Sky ECC was eind 2018 van start gegaan, nadat uit verschillende onderzoeken was gebleken dat criminelen steeds vaker gebruikmaken van cryptofoons, die met de encryptiesoftware van het Canadees-Amerikaanse bedrijf Sky ECC zijn uitgerust. Specialisten van de politie slaagden erin om de versleutelde berichtendienst te kraken. Een miljard berichten kon onderschept worden, waarvan al bijna de helft is ontcijferd.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De politie viel begin maart binnen op 200 adressen en pakte 48 mensen op. Ondertussen zijn ook al tientallen mensen aangehouden, onder wie advocaten, een drugsspeurder van de Antwerpse politie en een parketmedewerker.

"In onderschepte berichten speelt de internationale smokkel van cocaïne een prominente rol", klinkt het bij het parket van Antwerpen. "Op basis van die informatie werden sinds 20 februari tientallen ladingen cocaïne onderschept. Met een recordvangst van bijna 11 ton cocaïne in de nacht van vrijdag 2 op zaterdag 3 april. De drugs werden verdeeld over 9.842 pakken en zaten tussen een deklading blauw leder", zegt het parket van Antwerpen.

De diensten van de douane konden de afgelopen weken in samenwerking met de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen, het federaal parket en het parket Antwerpen in totaal zo'n 27,64 ton cocaïne in beslag nemen. Goed voor een totale straatwaarde van liefst 1,382 miljard euro. "De onderzoeken naar de betrokkenen bij deze cocaïnedossiers lopen volop", aldus het parket.

Volgens Kristof Aerts van het Antwerps parket is dit een tussenbalans. "Het toont vooral aan dat er de voorbije jaren heel wat onder de radar is gebleven. We hebben hoegenaamd niet de pretentie om te zeggen dat die 27 ton de volledige hoeveelheid zou zijn die wordt binnengesmokkeld. Maar ik denk wel dat het een realistischer kijk geeft van de hoeveelheden die via de haven van Antwerpen verscheept worden."  

"De cocaïnevangsten zijn effectief een rechtstreeks gevolg van het decoderen van die versleutelde berichten op de gekraakte telefoons," zo voegt Kristof Aerts er nog aan toe. "Het vergt nog wel wat tijd om de informatie die we ontsleutelen verder te analyseren en ermee aan de slag te gaan. Maar wellicht is deze operatie niet meteen het einde van de drugstrafiek in Antwerpen. Er zullen wel andere communicatiemiddelen opduiken die criminelen gebruiken. Ook daar moeten we alert voor blijven." 

Meest gelezen