Natuur en Bos zet stewards in om de boshyacinten te beschermen: "Hou je aan de regels, dan moeten we geen wijsvinger opsteken."

Het Agentschap Natuur en Bos zet opnieuw stewards in om de boshyacinten in de bossen in Oost-Vlaanderen te beschermen. Vanaf half april staan de blauwe bloempjes weer in volle bloei. Natuur en Bos is bezorgd dat er te veel wandelaars komen kijken en de bloemenpracht niet respecteren. Het agentschap vraagt dat iedereen zich aan enkele regels houdt. 

Het is bijna de tijd van het jaar om te genieten van de boshyacinten. Normaal zouden ze ergens tussen half april en half mei in bloei moeten staan. In Oost-Vlaanderen vind je ze ondermeer in het Muziekbos in Ronse, het Kluisbos in Kluisbergen, het Neigembos in Ninove en het Raspaillebos in Geraardsbergen. Iedereen is welkom in die bossen. Maar om de bloemetjes te beschermen tegen onvoorzichtige wandelaars en mountainbikers, worden opnieuw stewards ingezet. Mensen van Natuur en Bos die vrijwillig een oogje in het zeil houden in de bossen. 

De belangrijkste regel als je naar de boshyacinten gaat kijken? Gebruik je gezond verstand

Steward Jo Glibert

Door corona zullen er vermoedelijk weer meer wandelaars naar de verschillende bossen trekken om de blauwe boshyacinten in volle bloei te bewonderen. Stewards zullen er op toezien dat het geen overrompeling wordt en de bloemen beschermd blijven. Maar ondanks het toezicht, vragen de stewards aan iedereen om z'n gezond verstand te gebruiken. En om enkele regels te volgen. "Twee belangrijke zijn 'blijf op de paden' en 'hou honden aan de leiband'" legt steward Jo Glibert uit Ronse uit.

LUISTER HIERONDER naar de regels die je moet volgen als je in een bos met boshyacinten wandelt of fietst. Steward Jo Glibert legt ze  gedetailleerd uit     

Informele babbels zijn de beste

Omdat de stewards overtreders enkel kunnen terechtwijzen, hopen ze dat iedereen dus vooral z'n gezond verstand gebruikt. Sommigen gebruiken dat helaas niet, zegt Glibert: "Soms treffen we mensen aan die foto's nemen temidden van het blauwe tapijt van de wilde boshyacinten. Ze denken dat zij alleen dat doen. Maar als je dat 10 keer op een dag moet verbieden, is dat allesbehalve fijn." Maar ook al botst Jo bij sommigen op onbegrip, het zijn de uitzonderingen, zegt hij opgelucht: "Discussies zijn eigenlijk de uitzondering, we mogen zeker niet iedereen over dezelfde kam scheren. Ik merk dat het vaak helpt als ik eens in het bos rondwandel en een babbeltje sla met de mensen. Dan begrijpen ze dat allemaal veel beter dan dat je constant een betweterige vinger moet opsteken." De stewards zijn te herkennen aan hun -hoe kan het ook anders- paarse hesje. 

Wil je ook genieten van de boshyacintenpracht, dan kan je terecht op de website hyacintenfestival.be. Daar kun je volgen in welke bossen de boshyacinten in bloei staan. 

kasto80

Meest gelezen