Voor het eerst in 40 jaar wint een vrouw de internationale cartoonwedstrijd Euro-kartoenale Kruishoutem

De Italiaanse cartooniste Marilena Nardi heeft dit jaar de Euro-kartoenale Kruishoutem gewonnen. Ze is de allereerste vrouw in 40 jaar die de cartoonwedstrijd wint. Haar winst past volgens de organisatoren ook in het thema van dit jaar ‘Kansen en Opportuniteiten’.  De Kruisemse auteur Marc de Bel liet zich inspireren door 3 cartoons en maakte er mini-cartoonverhaaltjes bij. 

Marilena Nardi haalde het met haar cartoon van 713 andere cartoonisten uit 80 verschillende landen.  De grote cartoonlanden zoals Iran en Turkije leverden het meeste deelnemers. De Afrikaanse deelnemers bleven zoals altijd in de minderheid. Daar is een reden voor, legt voorzitter Rudy Gheysens uit: "Zij gebruiken vaak geschreven tekst in hun cartoons en als internationale wedstrijd laten wij geen ondertitels of bijschriften toe. De tekening moet dus op zichzelf staan en dat is niet eenvoudig als je hier geen ervaring in hebt." Een internationale jury koos uiteindelijk de cartoon van de Italiaanse Nardi als beste uit 2311 werken. De tweede prijs ging naar een Pool, de derde prijs naar een man uit Turkije.  Beste Belg werd de Brusselaar Constantin Sunnerberg.  

Een vrouw die zichzelf stapels boeken aanbindt om dankzij kennis hoger te staan. Een prachtig beeld.

Premier Alexander De Croo

De cartoon van Marilena Nardi bleek dus het meest in de smaak te vallen. Ze wint hiermee 1.800 euro en een trofee. Nardi focust in haar tekening op gelijke kansen voor vrouwen en het belang van een goed onderwijs. Het werk viel ook in de smaak bij premier Alexander De Croo die in het voorwoord van de catalogus commentaar geeft op het werk: "Ik heb in het bijzonder genoten van de cartoons met een feministische knipoog. De winnares toont het beeld van een vrouw die zichzelf letterlijk stapels boeken aanbindt. Om dankzij kennis hoger te kunnen staan, verder te kunnen kijken en sneller te kunnen stappen. Of zo beeld ik het mezelf toch in. Het is hoe dan ook een prachtig getekend beeld."

Van cartoon naar verhaaltje

Een selectie van de beste 130 cartoons wordt nu tentoongesteld in het Europees Cartoon Centrum van Kruisem, nog tot en met 20 juni. Ook auteur Marc de Bel zal daar met enkele verhaaltjes aanwezig zijn. "Hij liet zich inspireren door 3 cartoons om enkele hele korte verhaaltjes te schrijven," zegt voorzitter Geysens. "Op de tentoonstelling moet je gewoon de QR-code met je smartphone scannen en je krijgt de verhaaltjes van Marc de Bel." Ook de Kruisemse scholen werden betrokken bij de expositie. Zo maakten een deel leerlingen vliegertjes met hun talenten en dromen voor de toekomst. Die vliegertjes zijn ook te zien op de tentoonstelling.

kasto80

Meest gelezen