Windmolens op zee draaien op paasmaandag maar op een derde van hun capaciteit

Heel wat van de windturbines op zee werden vandaag afgeschakeld, omdat het niet rendabel is om ze op volle kracht te laten draaien. Dat komt omdat er steeds meer groene energie komt uit wind en zon, terwijl ook de oude kerncentrales nog volop draaien. 

Er staat een strakke wind, en toch leveren de windparken op zee maar een derde van de stroom die ze zouden kunnen leveren op een dag als vandaag. Dat blijkt uit cijfers van het Belgian Offshore Platform, de spreekbuis voor investeerders in hernieuwbare windenergie op de Belgische Noordzee.

Heel wat van de windturbines zijn afgeschakeld, omdat er een groot deel van de dag negatieve prijzen gelden op de groothandelsmarkt voor elektriciteit. Negatieve prijzen zorgen ervoor dat het niet rendabel is om de windmolens te laten draaien.

Veel aanbod, weinig vraag

Negatieve prijzen komen steeds meer voor op de stroommarkt. Er is steeds meer hernieuwbare energie uit wind en zon, terwijl ook de kerncentrales volop draaien. Er is dus veel aanbod, terwijl er op een dag als vandaag - paasmaandag - weinig vraag is.

Groene stroom moet voorrang krijgen

Het Belgian Offshore Platform vindt het jammer dat de groene stroom niet bij de mensen kan komen. "Groene stroom zou voorrang moeten krijgen op grijze", aldus Annemie Vermeylen van het Belgian Offshore Platform.

Meest gelezen