Ziekenhuizen moeten extra plaats vrijmaken voor coronapatiënten, in Tielt was dat vorige week al zo

De ziekenhuizen moeten tegen morgen 60 procent van hun bedden op intensieve zorgen vrij maken voor Covid-19 patiënten. In het Sint-Andreasziekenhuis ging die maatregel vorige week al in omdat het aantal besmettingen in de regio fors gestegen was.  

Voor de 3de keer in 1 jaar tijd moeten de ziekenhuizen extra plaats maken op intensieve zorgen om er coronapatiënten op te vangen. In het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt ging die zogenaamde fase 2A vorige week al in, nadat het aantal coronapatiënten in de regio opvallend toegenomen was. Er was zelfs eventjes plaatsgebrek, met 6 patiënten voor "maar" 5 bedden op intensieve. 

Ondertussen is het aantal Covid-19 patiënten weer gezakt in het Tieltse ziekenhuis, maar algemeen directeur Peter Lauwyck blijft voorzichtig: "Normaal gezien lopen de ziekenhuizen een 2-tal weken achter op de besmettingscijfers, dus kan het aantal opnames de komende  weken nog altijd stijgen."

Ook AZ Damiaan ligt vol

Op de afdeling intensieve zorgen in het AZ Damiaan in Oostende zijn er 5 bedden voorzien, die zijn allemaal bezet,  zegt Kevin Mollet: "Het is inderdaad al weken heel druk op de intensieve, zowel op het vlak van reguliere als covidpatiënten. De druk is zeer hoog. We moeten patiënten doorsturen naar andere ziekenhuizen. Maar we hebben ook al patiënten kunnen opnemen. Het is dagelijks puzzelen om alles gedaan te krijgen."

Rustiger in grote ziekenhuizen

Ook in het AZ Groeninge in Kortrijk wordt het krap op de afdeling intensieve zorgen. Er liggen nu ongeveer evenveel patiënten als in de eerste en tweede golf. Maar alles is er onder controle, zegt het ziekenhuis. Ze kunnen desnoods nog intensieve bedden plaatsen in de recovery afdeling of in de operatiezalen. 

Ook in het AZ Delta in Roeselare is alles onder controle op de afdeling intensieve zorgen en kunnen er zonodig nog extra bedden worden klaargemaakt.

Meest gelezen