HANS PUT

18% van de West-Vlamingen werd al voor de eerste keer gevaccineerd: hoogste vaccinatiegraad Vlaanderen

1,5 miljoen Belgen kregen ondertussen al de eerste dosis van het vaccin. Meer dan 18 procent van de West-Vlamingen heeft al een eerste coronaprik gekregen. West-Vlaanderen heeft de hoogste vaccinatiegraad in Vlaanderen. In totaal gaat het om 180.484 West-Vlaamse 18-plussers. 

Van de West-Vlaamse 18-plussers heeft 18,30 procent hun eerste coronaprik al gekregen. De vaccinatiegraad van West-Vlaanderen ligt  hoger dan in de andere Vlaamse provincies. Dat is niet omdat de vaccinaties in West-Vlaanderen beter georganiseerd zijn. Het heeft vooral te maken met de gemiddelde leeftijd, zegt Ria Vandenreyt van het Agentschap Zorg en Gezondheid:  "In bepaalde gemeentes in West-Vlaanderen ligt de verhouding van 65-plussers en op dit moment vooral 80 -plussers heel wat hoger, waardoor er al meer van de West-Vlamingen gevaccineerd werden". 

Op de site www.iklaatmevaccineren.be van de Vlaamse Overheid kan je de exacte vaccinatiegraad van jouw gemeente opzoeken. 

Reservelijst vaccinatiecentra

Vanaf dinsdag 6 april kan je je ook inschrijven op een reservelijst om een coronavaccin te krijgen via de website QVAX.be. Op die lijst kan je aangeven op welke momenten je vrij bent om snel naar een vaccinatiecentrum te gaan. Als er overschotten zijn, kunnen de vaccinatiecentra nog mensen last minute oproepen. Enkel de vaccinatiecentra in Roeselare en Deinze gebruiken deze week de reservelijst om effectief mensen op te roepen. Eind deze week kunnen de andere vaccinatiecentra  beslissen of ze de reservelijsten gebruiken. 

Hierdoor kan het zijn dat je wat vlugger jouw eerste coronaprik krijgt. Volgens Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke is er met de reservelijst geen sprake van voorkruipen: "Natuurlijk volgen de vaccinatiecentra met de lijsten eerst de bevolkingsgroep, die op dat ogenblik ook in de doelgroep zit om gevaccineerd te worden. Met de reservelijst willen we de vaccins, die we hebben ook maximaal kunnen inzetten". 

 

Meest gelezen