Leen De Smedt

Adoptieouders aangedaan na racistische belediging op straat in Aalst: "Mijn dochter schreef er een brief over"

Een gezin uit Aalst met twee adoptiekinderen uit Ethiopië ging een wandeling maken afgelopen zondag, toen ze geconfronteerd werden met een man die hen racistisch toeriep. Volgens vader Vincent Laurent riep een man vanop zijn fiets: "Weiral voile zwette. Dat waren zijn expliciete woorden, en hij bekeek mijn kinderen heel afkeurend." Het gezin is er heel erg van aangedaan, zelfs dochter Saron-Fleur (8) schreef er een brief over.

"Het was op Paaszondag, en we hadden net gekeken naar de Ronde van Vlaanderen", vertelt Laurent.  De vader besloot een wandeling te maken met zijn vrouw Kim en hun twee geadopteerde kinderen uit Ethiopië Getinat-Tijl (10) en Saron-Fleur (8, bijna 9). "Op het einde van onze wandeling kwamen we een man op zijn fiets tegen. Die vond het blijkbaar nodig om mijn kinderen racistisch toe te spreken. Hij bekeek ze ook echt heel erg afkeurend."

Leen De Smedt

Dagelijks racisme

"Hij zei letterlijk 'Weiral voile zwètte'. Nadien fietste hij gewoon verder." En het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt, zegt Laurent: "Het gebeurt bijna dagelijks. We hebben ondertussen een olifantenvel gekregen, maar dat is ook fout, want op de duur kijk je er zelfs niet meer van op." Er iets op terug zeggen is niet evident, zegt de vader: "Zeker wanneer jouw kinderen erbij zijn. Als je agressief zou reageren, dan geef je jouw kinderen het signaal dat agressie ok is. En dat mag absoluut niet."

Ik zei tegen de man dat hij maar beter zijn mond kon wassen met zeep
Vader Vincent Laurent

 Laurent kon het niet laten om toch iets te zeggen tegen de man: "Ik zei dat hij maar beter zijn mond kon wassen met zeep. De man stopte even, maar fietste dan gewoon verder. Maar je blijft toch met een akelig gevoel achter." Laurent en zijn gezin willen dat mensen wat begrip tonen voor elkaar, racisme is niet nodig: "Ik zou willen dat mensen hun paardenkleppen afzetten en de moeite doen om elkaar te leren kennen. Vel geen oordeel op basis van uiterlijk, etniciteit, of wat dan ook."

Briefje van dochter

Laurent is niet de enige van het gezin die fel inzit met het voorval. Dochter Saron-Fleur stond maandagochtend aan het bed van haar vader: "Ze had een handgeschreven brief bij zich. In rijmvorm had ze een tekst geschreven met als titel 'Niemand is anders'. Ze toont daarmee dat ze het heel erg vindt dat mensen elkaar zo uitmaken, terwijl dat eigenlijk niet zou moeten."

Niemand is anders, echt. Niet anders dan anders, iedereen is gelijk
Saron-Fleur Laurent, 8 jaar

"Blijf vriend met iedereen, ook al hebben ze één been, of maar één arm, het maakt niet uit. Want niemand is anders, echt. Niet anders dan anders, iedereen is gelijk", staat in de brief te lezen. Saron-Fleur schreef haar gevoelens van zich af met de brief: "Ik vind het niet leuk dat mensen zo'n dingen doen en zeggen."

Lees verder onder de brief.

Radio 2

Assertiever maken

Moeder Kim en vader Vincent willen hun kinderen assertiever maken naar de toekomst toe: "Want ze gaan dit nog hun hele leven moeten verdragen. En eigenlijk horen we niet bezig te zijn met onze kinderen hier weerbaar voor te maken, een kind hoort onbezorgd op te groeien."

Er zijn wel een aantal rolmodellen waar hun kinderen naar kunnen opkijken: "Zoals zangeres Meskerem Mees, die een prachtig duet zingt met Tourist LeMC, allemaal ok en mooi vind ik dat." Maar er zijn er die het ook niet altijd gemakkelijk hebben: "Kedist Deltour, de nieuwe Miss België die zelf ook Ethiopische roots heeft: die krijgt nu een hele boel bagger over zich heen. En waarom? Zij heeft er niet voor gekozen om geadopteerd te worden, geen enkel kind doet dat. Maar het feit dat Kedist verkozen is, is voor onze kinderen wel een enorme opsteker. Zulke mensen zijn rolmodellen."

Het gezin heeft geen officiële klacht ingediend, maar burgemeester van Aalst Christoph D'Haese (N-VA) vindt het voorval onaanvaardbaar: "Ordinair is het. Terecht zijn de ouders geschrokken en verontwaardigd. Het is zeer duidelijk: voor dergelijk straatracisme is géén plaats in onze stad."

kasto80

Meest gelezen