Videospeler inladen...

BEKIJK: Hoe Zweedse autobouwer Volvo de katalysator wil worden van "papadagen" in Gent en Shanghai

Autobouwer Volvo geeft sinds 1 april - heus geen grap - 24 weken ouderschapsverlof aan al zijn 40.000 werknemers, zowel mannen als vrouwen. Dat gaat gepaard met behoud van 80 procent van het loon. Dat is nog niet zo royaal als in Zweden zelf, maar wel fors ruimer dan elders gangbaar is, ook in ons land. “Terzake” dook in de geschiedenis van de Zweedse papadagen.

Van Gent tot Shanghai: àlle medewerkers van Volvo hebben voortaan recht op bijna een half jaar ouderschapsverlof in de 3 jaar die volgen op de geboorte of adoptie van een kind. Dat opmerkelijke nieuws maakte de autobouwer een week geleden bekend. 

In Zweden is het nu heel normaal dat vaders hun deel van het gezinswerk op hun schouders nemen. Maar dat is niet vanzelf gegaan: het was eerder een evolutie na een wettelijke revolutie. In 1974 werd komaf gemaakt met het moederschapsverlof: sindsdien heet het daar ouderschapsverlof. Het was daarmee het eerste land dat geen onderscheid meer maakte tussen vaders en moeders. 

Koppels kregen destijds samen 6 maanden ouderschapsverlof, waarbij beide partners het recht hadden op de helft. Maar de vaders mochten hun 3 maanden ook aan de moeder geven.

Kentering

In de praktijk bleven de moeders het grootste deel van de verlofkoek opnemen. Het is pas halfweg de jaren 90 dat de kentering echt werd ingezet. Beide ouders kregen samen 16 maanden ouderschapsverlof, maar de vader moest minstens 1 maand opnemen en mocht die niet overdragen naar zijn partner. Als de vader dit niet opnam, ging die maand verlof dus verloren. 

Die aanpak werkte: Zweedse vaders begonnen meer ouderschapsverlof op te nemen. Nu krijgen ze zelfs minimum drie maanden ouderschapsverlof en kijkt niemand er meer van op dat vaders hun papadagen opnemen. Volvo wil dat model nu naar de rest van de wereld uitdragen.

Bekijk hier de volledige reportage uit “Terzake”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen