©Teake Zuidema 2008

Brussel verbiedt als eerste gewest in Europa het houden van zeeleeuwen: "Tijd dat Vlaanderen voorbeeld volgt"

Sinds 4 april is het in het Brussels Gewest verboden om walvisachtigen of zeeroofdieren te houden. Een opvallende maatregel aangezien er in geen enkele Brusselse gemeente een dolfinarium is en er ook geen plannen zijn om er een te openen. De maatregel is dan ook eerder symbolisch: "We hopen hiermee vooral de andere gewesten en aangrenzende buurlanden, waar wel dolfinaria zijn, te overtuigen om dezelfde maatregel te nemen", zegt Brussels minister van Dierenwelzijn Bernard Clerfayt (DéFi). 

De dierenrechtenorganisatie GAIA is alvast blij met het initiatief van de Brusselse regering. "Aangezien er geen dolfijnen of zeeleeuwen in het Brussels Gewest zijn, zullen velen er waarschijnlijk mee lachen", zegt An Degreef van GAIA. "Maar het sluit meteen ook de deur voor mensen die toch op het idee mochten komen om een dolfinarium in Brussel te willen openen. Maar het allerbelangrijkste voor ons is het signaal dat hiermee aan Vlaanderen wordt gegeven om nu eindelijk eens werk te maken van een beleid dat het houden van deze dieren ook in Vlaanderen zou verbieden."

Zeeleeuwen en dolfijnen horen niet in een dolfinarium waar ze kunstjes moeten doen

An Degreef, GAIA

In Vlaanderen is er nog het dolfinarium in Brugge en in de Zoo van Antwerpen is er een zeeleeuwenshow. "Daar moet eindelijk eens komaf mee gemaakt worden", stelt Degreef. "We beseffen dat dit niet van de ene op de ander dag kan, maar het wordt tijd dat bevoegd minister, Ben Weyts (N-VA) er wel werk van maakt. Sommigen schermen ermee dat de shows educatief zouden zijn voor kinderen. Maar wij moeten onze kinderen leren dat zeeleeuwen en dolfijnen in de vrije natuur horen en niet in gevangenschap in een dolfinarium of dierentuin, waar ze kunstjes moeten doen. Daar gaat om entertainment, amusement en niet om educatie."

©Teake Zuidema 2008

Vlaanderen

In het verleden heeft Vlaams minister van Dierenwelzijn, Ben Weyts, laten weten dat ook hij op termijn geen dolfijnen of zeeleeuwen in gevangenschap meer wil in Vlaanderen. Hoe ver hij staat met zijn plannen en of de maatregel van het Brussels Gewest dat extra duwtje zal geven, is niet duidelijk. 

Meest gelezen