Buurtbewoners willen liever geen hoge hotels naast hun deur.
Radio 2

Buurtprotest tegen bouwplannen voor drie nieuwe hotels in Diegem

Een groep buurtbewoners van het Bessenveld in Diegem bij Machelen protesteert tegen de bouwplannen voor drie nieuwe hotels en een kantoorgebouw. Een projectontwikkelaar kreeg daarvoor een omgevingsvergunning van de gemeente. De inwoners gaan nu in beroep tegen die vergunning. "Die hotels worden veel te hoog. Ze houden geen rekening met onze privacy", klinkt het.

Het groene buffergebied Bessenveld is in totaal zo'n 20 hectare groot en ligt op een boogscheut van Brussels Airport in Zaventem. Decennia geleden kochten projectonwikkelaars het stuk bouwgrond al op.  Tot vandaag wordt er nog steeds mais en graan op geteeld, maar daar komt binnenkort dus verandering in. De gemeente Machelen verleende eind vorig jaar een omgevingsvergunning aan een projectontwikkelaar voor de bouw van drie hotels en een kantoorgebouw.

Geen respect voor privacy

Bewoners uit de woonwijken rondom het veld zien zo "het laatste stukje groen in Diegem" verdwijnen. "Natuurlijk wisten we dat hier ooit zou gebouwd worden. Maar die hoge hotels horen hier niet thuis. Er komt een kantoorgebouw van 6 tot 7 verdiepingen en twee hotels van elk 12 verdiepingen. Eén van de hotelgebouwen krijgt volgens de plannen zelfs 14 verdiepingen. Er wordt helemaal geen rekening gehouden met onze privacy", vindt actievoerder Danny Gooris. Vlakbij het Bessenveld staan nu al verschillende hotels die vooral gericht zijn op zakelijke reizigers die landen op de luchthaven van Zaventem.

Omvormen naar appartementen

De buurt heeft nu een bezwaarschrift ingediend tegen de omgevingsvergunning. Daardoor komt het project bij het provinciebestuur van Vlaams-Brabant terecht. "We wachten nu op de hoorzitting om aan de provincie uit te leggen waarom het project volgens ons niet thuishoort in onze buurt." Gooris verdenkt de projectontwikkelaar er bovendien van de hotels op korte termijn om te willen vormen tot appartementsgebouwen. "Hotelkamers moeten ook vol geraken. En er is in Diegem nu al een capaciteit van zo'n 2500 hotelkamers. Er is zelfs al sprake van om de nieuwe hotelgebouwen om te vormen naar appartementen als de kamers niet genoeg bezet zouden geraken. Maar daarvoor zijn deze gronden niet bedoeld", aldus de bezorgde buurtbewoner.

Radio 2

Meest gelezen