Geen "Blokken" of "Thuis" meer via satelliet in het buitenland: VRT-programma's vanaf 1 juli niet meer op BVN

Satellietzender BVN, voluit "het Beste van Vlaanderen en Nederland", stopt er deze zomer mee in zijn huidige vorm. Vanaf 1 juli zal de zender geen VRT-programma's meer uitzenden, maar enkel nog programma's van de Nederlandse openbare omroep. Dat is een beslissing van de Vlaamse regering, die de middelen die nu naar de satellietzender gaan anders wil investeren. Vlamingen in het buitenland kunnen vanaf 1 juli voor het VRT-aanbod terecht op VRT NU, VRT NWS en de VRT radio-apps.

BVN stopt er niet volledig mee: de publieke tv-zender gaat vanaf 1 juli verder met een volledig Nederlandse NPO-programmering, voor Nederlanders die niet in Nederland wonen. Vlaamse programma's, zoals "Thuis", "Blokken" of "Het journaal" zijn dan niet meer via BVN te vinden. De naam BVN blijft wel bestaan en staat vanaf 1 juli voor "Beste Van NPO".

BVN blijft in een belangrijk deel van de wereld via de satelliet beschikbaar, en wereldwijd via de website en de BVN-app. Enkel de samenwerking met de VRT wordt afgebouwd, omdat de Vlaamse minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) een andere digitale strategie wil voor de VRT. Het huidige samenwerkingsakkoord met BVN wordt dus niet verlengd: de samenwerking met de Nederlandse openbare omroep verloopt in de toekomst "onder een andere vorm". 

“Met respect voor de keuze van de Vlaamse minister van Media gaan we op constructieve manier uit elkaar. We kijken terug op een zeer prettige samenwerking”, zegt Frans Klein, voorzitter van het BVN-bestuur. 

We kiezen voor een andere samenwerking met Nederland, die meer aangepast is aan de noden van de huidige mediagebruikers.

Benjamin Dalle, minister van Media (CD&V)

“Door digitalisering en internationalisering verandert ons mediagebruik ongelofelijk snel, net daarom moeten we partnerschappen uit het verleden kritisch tegen het licht durven houden", verklaart Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) de keuze. 

"We hebben beslist om de overeenkomst met BVN niet te verlengen en te kiezen voor andere samenwerkingsvormen die meer aangepast zijn aan de noden van de huidige mediagebruikers. Want laat het duidelijk zijn: we willen in de toekomst sterk blijven samenwerken met Nederland, onder meer via de VRT. Over hoe dat er concreet zal uitzien is er op dit moment nauw overleg met mijn Nederlandse collega.”

Het VRT-aanbod blijft digitaal beschikbaar via de online platformen VRT NU, VRT NWS en de VRT radio-apps. Kleine kanttekening: programma's die worden aangeboden via VRT NU zijn niet altijd te bekijken buiten Europese Unie. Dat heeft te maken met de uitzendrechten waarover de VRT beschikt. Buiten de EU kan je via VRT NU enkel naar Vlaamse producties kijken, niet naar buitenlandse programma's. In de loop van mei communiceert de VRT hoe Vlamingen in het buitenland gebruik kunnen maken van VRT NU.  

“Ons aanbod voor Vlaamse expats en reizigers switcht van satelliet naar digitaal", zegt VRT-CEO Frederik Delaplace." We kiezen voor toekomstgerichte technologie die inspeelt op het mediagebruik van vandaag. We bouwen daarmee voort aan het succes van VRT NU, VRT NWS en de VRT radio-apps. Zo kan de Vlaming zijn VRT optimaal meenemen naar het buitenland en van ons aanbod genieten, waar, hoe en wanneer hij dat wil.”

Vlamingen die elders in Europa wonen, en die toch via satelliet naar VRT-zenders willen luisteren of kijken, kunnen in de toekomst nog terecht bij TV Vlaanderen. Meer info over hoe je op de VRT kan afstemmen in het buitenland, vind je hier

Meest gelezen