Videospeler inladen...

Corona-overtreders voortaan pas vanaf derde overtreding voor de rechter: "Rechtbanken konden niet meer volgen"

Wie zich niet houdt aan de coronamaatregelen, zal vanaf nu pas bij een derde overtreding voor de rechter worden gedaagd. Tot nu toe kregen overtreders al bij hun tweede inbreuk een proces. Maar dat leidde tot een overbelasting bij de rechtbanken.

Het College van procureurs-generaal, dat beslist hoe misdrijven in ons land vervolgd worden, heeft een nieuwe richtlijn over de coronamaatregelen klaar. Opvallend daarin is dat overtreders niet meer na een tweede overtreding voor de rechter zullen komen, legt voorzitter Johan Delmulle uit: "Voortaan geven we bij een eerste én een tweede vaststelling een minnelijke schikking van 250 euro. Pas bij een derde vaststelling vervolgen we mensen voor de rechtbank."

En dat heeft te maken met de werklast voor de rechtbanken: "We worden geconfronteerd met tienduizenden zaken, en we zien dat de politierechtbanken en correctionele rechtbanken niet meer kunnen volgen. Daardoor vertragen de zaken. Het is belangrijk dat we die werklast kunnen verlagen. Want het ergste dat kan gebeuren, is dat de politie een overtreding vaststelt, en dat er geen gevolg komt voor de rechtbank. Dan geef je een nefast signaal."

De verandering gaat onmiddellijk in. Wie na een eerste of tweede overtreding de minnelijke schikking niet betaalt, wordt ook voor de rechter gedaagd.

Meest gelezen