Radio 2

"Sahara van De Panne" is hersteld: "Maar 3 zulke gebieden in Europa, bij ons, in Denemarken en Zuid-Frankrijk" 

In het natuurreservaat De Westhoek in De Panne is een deel van de duinen hersteld, een stuk dat ook wel de 'Sahara van De Panne' wordt genoemd. Machines hebben het helmgras en de beplanting volledig weggehaald. 

Pannenaars zijn trots op hun eigen stukje Sahara,  een uniek stukje natuur waar zelfs ooit opnames voor woestijnfilms plaatsvonden. Maar de laatste 20 jaar groeien de duinen alsmaar meer dicht, onder andere door de klimaatopwarming. Daardoor verdwijnen bepaalde planten- en diersoorten. 

Bekijk hier een reportage uit "Vlaanderen vakantieland" van 2014 over de toestand van de Sahara op dat moment (en lees eronder voort):

Videospeler inladen...

Orchideeën in het zand

Die planten en dieren zijn wel belangrijk om in stand te houden, vertelt boswachter Johan Lamaire: "Dat gaat over orchideeën, parnassia, rugstreeppad, dat is een amfibie.  Op Europees en zelfs internationaal niveau hebben we een grote verantwoordelijkheid om die pannes te vrijwaren."

Om de duinen in hun oorspronkelijke staat te herstellen, werd 7 hectare helmgras en duindoorn weggehaald. Nu alle begroeïing weg is, kan de wind er weer volop stuiven en de flora en fauna herstellen. Je kan het zelf gaan bekijken in die Westhoekduinen, maar blijf dan wel op de wandelpaden.

Meest gelezen