(c) Copyright 2020, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Denemarken voert versoepelingen in en werkt met "coronacertificaat"

In Denemarken worden een aantal coronamaatregelen versoepeld, zo mogen onder meer kappers en tattooshops de deuren opnieuw openen. Mensen die gevaccineerd zijn of een negatieve coronatest kunnen voorleggen, mogen van deze diensten gebruik maken. Denemarken wil dit "coronacertificaat" ook bij verdere versoepelingen een sleutelrol laten spelen. 

In Denemarken worden versoepelingen van de coronamaatregelen ingevoerd en die laten de Denen samenhangen met het gebruik van een zogenaamd “coronacertificaat”. In het certificaat wordt opgenomen of de houder gevaccineerd is, eerder besmet is geweest of in de afgelopen 72 uren een test heeft ondergaan. Met dit certificaat krijg je toegang tot diensten als kappers of restaurants.  

Denemarken heeft, net als heel wat andere Europese landen, een beveiligd digitaal ID-systeem. Het geeft de Denen toegang tot verschillende online platforms, zoals websites van de overheid, en ook hun medisch dossier is toegankelijk. De testresultaten van de Denen zijn ook op dit platform te raadplegen. Zo kunnen de Denen een app gebruiken om te tonen of ze al dan niet gevaccineerd of getest zijn. 
Omdat er nog veel te weinig Denen gevaccineerd zijn, wordt er in het land massaal getest. Zo kan een jongere die nog niet gevaccineerd is, maar wel negatieve coronatest kan voorleggen, binnen de 72 uur een kapper of andere dienst bezoeken. Ook Zweden overweegt een dergelijk systeem.

Israël heeft een ander systeem ingevoerd gebaseerd op een certificaat.  Het land werkt met de zogenaamde “Green Pass” en die is beschikbaar voor iedereen die gevaccineerd is of hersteld is van COVID-19. De Israëli’s tonen de pas om toegang te krijgen tot faciliteiten als hotels, sportscholen of theaters. Je kan een papieren certificaat verkrijgen, daarnaast bestaat er ook een app.  Bovendien heeft Israël een overeenkomst gesloten met Griekenland en Cyprus, zodat Israëlische burgers met deze pas naar beide landen kunnen reizen.

Ook de EU werkt aan een ​​"coronacertificaat" nu de zomer nadert. Het zogenoemde Digitale Groene Certificaat zou reizen binnen de Europese Unie deze zomer opnieuw mogelijk maken. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen