HANS PUT

Eerstelijnszone Kempenland roept op om alleen lokale reservelijst te gebruiken: "Anders veel extra werk en verwarring"

Vanaf vandaag kan je je inschrijven op de nationale vaccinatie-reservelijst QVAX.be, waar elke meerderjarige zich kan aanmelden om eventueel sneller gevaccineerd te worden. Alleen werken enkele eerstelijnszones al met zo'n reservelijst. Dokter en voorzitter Kris Bayens van Eerstelijnszone Kempenland roept op om alleen hun lokale reservelijst te gebruiken. "Een tweede lijst zou voor ons veel extra werk betekenen en het zal er voor zorgen dat mensen er niet meer aan uit kunnen", vertelt hij op Radio 2 Antwerpen.

Enkele weken geleden is de Eerstelijnszone Kempenland al aan de slag gegaan met een eigen reservelijst. Daarmee vervangen ze mensen die niet komen opdagen voor hun vaccin. Dat er nu ook een centrale lijst komt, is voor de eerstelijnszone allesbehalve ideaal. 

Extra werk

"Straks moeten we de 2 lijsten met elkaar vergelijken, maar op die van ons staan al zo'n 13.000 duizend mensen. Nu lukt het nog prima om die allemaal te rangschikken naargelang leeftijd en prioriteit, maar de tweede lijst zou voor ons veel extra werk betekenen", legt voorzitter Kris Bayens uit.

De kans bestaat dat enkele mensen tussen de mazen van het net zullen glippen

Kris Bayens van Eerstelijnszone Kempenland

De centrale reservelijst is nog niet uitgerold in heel het land. Maar vanaf ze ook in de Eerstelijnszone Kempenland beschikbaar is, zal men de lijst er voor alle duidelijkheid wel gebruiken. "Maar de kans bestaat altijd dat er enkele mensen tussen de mazen van het zullen glippen. Hopelijk kunnen we de lijsten digitaal met elkaar vergelijken, zodat dat niet gebeurt. Anders is er ook geen beginnen aan", aldus Bayens.

Verwarring bij de mensen

De dokter maakt zich ook zorgen om het begrip bij de burger. "Het is niet nuttig om een tweede lijst aan te leggen, want zo kunnen de mensen er helemaal niet meer aan uit. Onze website is tot nu toe het meest duidelijke. Meld je dus liever niet aan op de centrale, landelijke lijst en neem onze lokale lijst, die iedereen intussen kent", besluit Bayens. 

Meest gelezen