Belga Image

Eerste studenten helpen mee in vaccinatiecentrum Flanders Expo in Gent: "De mensen zijn gelukkig dat ze eindelijk hun vaccin krijgen"

De allereerste studenten die zullen meehelpen in het vaccinatiecentrum in Flanders Expo in Gent staan klaar. In totaal schreven 120 studenten van de Arteveldehogeschool zich in om er een stage te lopen. De studenten kregen een training over hoe een vaccinatietraject precies verloopt. Ze worden begeleid door een stagebegeleider en zullen ook zelf vaccinaties toedienen.

Studenten van verschillende hogescholen gaan binnenkort stage lopen in de verschillende vaccinatiecentra. Naast vrijwilligers en vaste medewerkers is de hulp van de stagiaires gewenst. De eerste studenten van de Arteveldehogeschool starten vandaag met hun stage in het vaccinatiecentrum in Flanders Expo in Gent. Op dit moment zijn er nog niet veel stagiaires nodig, maar vanaf mei en juni zal de hulp van de studenten wel nuttig zijn, zegt coördinator Michiel Van Lyssebetten van het vaccinatiecentrum in Gent, en van de eerstelijnszone Gent. "We starten nu al met de studenten zodat ze goed ingewerkt zijn tegen de grote piek."

Vaccineren

Het is de bedoeling dat de studenten ook zelf vaccinaties toedienen. "Elke helpende hand is welkom", zegt Van Lysebetten. De studenten worden goed voorbereid vanuit de school zelf zodat ze direct kunnen beginnen met vaccineren, zegt Van Lysebetten: "Wij zorgen voor voldoende begeleiding ter plaatse. Er is ook altijd een arts aanwezig."

Bij twijfel of een persoon wel een vaccin mag krijgen, kan er altijd een arts bijgeroepen worden
Coördinator Michiel Van Lysebetten

Ongerustheid over het kunnen van de studenten is absoluut niet nodig, vindt Van Lysebetten: "Indien er twijfel zou zijn over het al dan niet mogen zetten van een vaccin aan een bepaalde persoon, dan kan er altijd een arts bijgeroepen worden. De studenten weten dat heel goed."

De studenten zelf zijn bijzonder geëngageerd, merkt Van Lysebetten: "Ze zijn blij dat ze iets kunnen betekenen voor de maatschappij."

Druk druk druk

Tuur Billiet is zo'n enthousiaste student van de Arteveldehogeschool en heeft het druk in het vaccinatiecentrum, zegt hij: "Ik heb nog niet stilgezeten deze ochtend. De mensen komen en gaan de hele tijd." En hij voelt zich heel goed binnen het centrum: "Alles is superduidelijk uitgelegd en alles gaat heel vlot. Ik heb het gevoel dat ik volledig zou kunnen meedraaien."

Je ziet aan de mensen hun gezichten dat ze gelukkig zijn dat ze eindelijk hun vaccin krijgen
Student Tuur Billiet

Tuur krijgt soms wel eens een reactie van de mensen: "Amaai, een student. Durf jij dat wel", zegt Tuur. "Maar dan leg ik hen uit dat wij dat allemaal vaker doen op stages en dat we dat allemaal al heel lang geleerd hebben." Tuur heeft ondertussen al ongeveer 30 vaccins gezet: "Ik ben het ondertussen al een beetje gewoon." 

De student is vooral blij dat hij kan meewerken aan iets positief: "Ik kan meewerken om de maatschappij terug normaal te maken. En je ziet aan de mensen hun gezichten dat ze gelukkig zijn dat ze eindelijk hun vaccin krijgen, de sfeer zit helemaal goed." 

In fases

De studenten moeten zichzelf opgeven om mee te helpen. En vaak zit het schema al vol, zegt Tuur: "Vaak zit het al vol met de vaste medewerkers en de vrijwilligers. Voorlopig help ik hier twee dagen, maar ik doe ook nog een stage in het Sint-Lucasziekenhuis binnenkort, en dan vanaf juni zal ik terug hier in het vaccinatiecentrum zijn wanneer het drukker wordt."

Het inzetten van de 120 studenten gebeurt in fases over de volledige vaccinatieperiode: "We gaan die niet allemaal tegelijkertijd in de vaccinatiecentra inzetten. We maken afspraken met de scholen. Het is de bedoeling dat er telkens vaste medewerkers zijn en maar een klein aantal stagiaires, zo blijft de kwaliteit voor elke burger gegarandeerd." Naast de Arteveldehogeschool wordt ook onderhandeld met de Gentse universiteit om farmaciestudenten stage te laten lopen.

kasto80

Meest gelezen