Turnhoutse zeescouts start als eerste in Vlaanderen met Akazee-tak, voor kinderen met een mentale of fysieke beperking

Zeescouts Toxandria in Turnhout start een nieuwe afdeling op, voor kinderen tussen 6 en 12 jaar met een mentale of fysieke beperking.  Nu is het voor kinderen met een beperking moeilijk om deel te nemen aan de activiteiten van de zeescouts, en daar willen ze bij Toxandria verandering in brengen.  Vanaf september zal de Akazee-afdeling elke twee weken samenkomen.

Akazee is gebaseerd op het bestaande Akabe, de werking binnen Scouts en Gidsen Vlaanderen voor kinderen en jongeren met een beperking. "Vorig jaar hadden we een lid met een beperking die ons jammer genoeg heeft moeten verlaten, omdat we niet de juiste begeleiding konden geven", vertelt Lotte Eilers die leiding geeft bij Toxandria op Radio 2 Antwerpen. 
"We vinden dat iedereen moet kunnen genieten van zeescouting , en daarom besloten we om nog een tak op te richten, zodat iedereen welkom is".

"Veel zal de nieuwe Akazee-tak niet verschillen van de andere takken", gaat Lotte verder. "We zullen bosspelletjes doen, sjorren, en omdat we zeescouts zijn hoort daar natuurlijk ook roeien en zwemmen bij. Maar het belangrijkste is gewoon plezier maken."

Activiteiten aanpassen aan de leden

Scouts en Gidsen Vlaanderen biedt hen de nodige ondersteuning, zegt Lotte. "We hebben al heel veel tips gekregen, zo gaan we inzetten op goed contact met de ouders, en hen vragen welke drempels er zijn voor hun kind, en welke talenten of interesses het heeft. En zo gaan we de activiteiten meer aanpassen aan de leden, en ook meer begeleiding per kind geven."

Zeescouts in Turnhout?

Hoe komen de zeescouts in Turnhout terecht? "We hebben een hele mooie vijver, de Mellevijver, waar al onze water-activiteiten plaatsvinden zoals zeilen en roeien, lacht Lotte. 

De Akazee-afdeling zal vanaf september elke twee weken samenkomen. 

 

 

 

Meest gelezen