Belga image

Turnster uit Geraardsbergen in selectietraject voor Belgisch nationaal team voor Olympische Spelen

Turnster Fien Enghels uit Goeferdinge, bij Geraardsbergen, zet alles op alles om nog geselecteerd te worden voor de Olympische Spelen in Japan. De Belgische atleten zijn nu volop aan het trainen om geselecteerd te worden voor het nationale team. “De Olympische Spelen komen dichterbij, dat geeft je echt een speciaal gevoel.”

De Olympische Spelen komen dichterbij en dat is goed nieuws voor de turners en de fans. De Spelen werden met een jaar verlengd, maar nu gaat het door op 23 juli in Tokio. “Toen we vorig jaar te horen kregen dat de Spelen niet doorgingen, was dat echt wel pijnlijk om te horen. We waren er echt niet goed van en daarom hadden we 10 dagen niet geturnd. Nadien hebben we een nieuw trainingsplan opgesteld. Nu zijn we volop aan het trainen”, vertelt turnster Fien Enghels.

Ik begon op mijn 7 jaar met turnen en ben later ook Belgisch kampioen geworden
Turnster Fien Enghels

Enghels heeft al een indrukwekkende sportcarrière achter de rug: “Toen ik 7 jaar was ben ik begonnen met turnen. In Geraardsbergen ben ik dan in een clubje gestart. Nu train ik in de Topsporthal in Gent. Ik heb al aan een aantal internationale wedstrijden meegedaan, zoals Europees Kampioenschap voor junioren. Daar heb ik ook de finales gehaald. In 2018 was ik Belgisch kampioen in het turnen. Ik was ook vijfde in het Europees Kampioenschap turnen op een balk.”

Selecties

Eind juni zullen de turnsters weten of ze in het Belgische nationale team zitten voor de Olympische Spelen. “Momenteel zitten we met 10 in het selectietraject voor de wedstrijd. Binnen een paar maanden zijn er een aantal selectierondes", legt Enghels uit. "De trainers gaan vooral kijken naar fitte turners. Stressbestendigheid is ook heel belangrijk. Aan de hand van die resultaten wordt dan het Belgische team gevormd."

Stressbestendigheid is heel belangrijk om geselecteerd te worden

Turnster Fien Enghels

“Je moet aan elk toestel slagen om dan verder te gaan in het selectietraject. Die heb ik behaald en daarom zit ik nu nog tussen de kandidaten die geselecteerd kunnen worden voor het Belgische team. Voor de volgende rondes kijken ze wie er de hoogste score krijgt voor sprong, brug, balk en allround. Daarna beslissen de trainers hoe ze het team gaan samenstellen.”

Grootste droom om naar Tokio te gaan

"De Olympische Spelen komen dichterbij, dat geeft je echt een speciaal gevoel. Mocht ik toch niet in het Belgische team zitten, dan probeer ik opnieuw voor de Spelen binnen 3 jaar. Ik ben dan wel 20, maar dat heeft zijn voordelen. Je bent mentaal sterker en hebt meer ervaring.”

Een top 8 en zoveel mogelijk gouden medailles voor België? Daar gaan we voor

Turnster Fien Enghels

“Als ik niet geselecteerd ben, dan ga ik thuis zeker kijken naar de Spelen. Ik wil zien hoe mijn team gaat presteren. We trainen altijd samen en op school zie ik ze ook. Dus ja, wij zijn een hecht team. Een top 8 en zoveel mogelijk gouden medailles voor België? Daar gaan we voor," besluit Enghels.

  

kasto80

Meest gelezen