Gent werkt aan voetgangersplan: "We willen dezelfde inspanning doen als voor de fietsers"

Gent werkt aan een voetgangersplan. De stad wil dat mensen nog meer wandelen door de stad, in plaats van de fiets of auto te gebruiken. Nu gaan mensen nog te weinig te voet, omdat veel voetpaden in slechte staat zijn. Met het plan wil Gent dat wandelen en stappen in de stad veiliger en comfortabeler worden.  "Het plan moet klaar zijn tegen het einde van dit jaar", zegt schepen Filip Watteeuw (Groen).

"We willen dat de mensen de stap zetten naar wandelen," legt schepen Watteeuw uit. "En daarom moeten we met de stad onder andere de voetpaden aanpakken. We gaan daarvoor een voetgangersplan opmaken." De stad krijgt vaak vragen van voetgangers. Of ze niet hetzelfde willen doen zoals ze voor de fietsers doen. Voor hen heeft Gent een heus fietsbeleid uitgewerkt. "We krijgen de vraag om dezelfde inspanning te doen. En dat gaan we doen. Stappen is gezond en duurzaam."

Aandacht voor zitbanken en oversteekplaatsen

Het voetgangersplan moet nog opgemaakt worden. Maar volgens Filip Watteeuw kunnen daar heel uiteenlopende zaken in komen. Zoals bijvoorbeeld het herstellen van voetpaden, het plaatsen van zitbanken. Het kan gaan over oversteekplaatsen, zodat voetgangers daar bijvoorbeeld weinig tijd verliezen.  Volgens de stad willen ze ervoor zorgen dat voetgangers zich belangrijk en welkom voelen als weggebruiker. 

Tegen eind dit jaar moet het plan klaar zijn, vanaf volgend jaar wordt het uitgevoerd. Hoeveel het zal kosten is nog niet bekend. Zeker is dat er een deel van het jaarlijkse budget van 15 miljoen euro voor herstel en aanleg van wegen naar het voetgangersplan moet gaan. 

kasto80

Meest gelezen