BEKIJK: Gentse Farcetheater brengt online parodie op "Komen eten" met "Komen fretn"

Het Gentse Farcetheater brengt deze week online "Komen fretn", een parodie op het televisieprogramma "Komen eten". De acteurs die erin meespelen zijn ondertussen wat uit beeld, maar sommige van hen doen nog een belletje rinkelen: Anthony Van Caeneghem, Donaat Deriemaeker, Christel Domen, Jan Verleyen, Lieve De Coninck en de originele stem van "Komen eten" Peter Van Asbroeck kon niet ontbreken.

Wie is Donaat Deriemaeker?

Het zijn misschien acteurs die je al een tijdje niet meer op het scherm ziet die in de cast zitten, maar voor velen laten de namen toch nog een belletje rinkelen. Zoals Donaat Deriemaeker uit Ronse, in de Vlaamse Ardennen. Deriemaeker was lang een bekend televisiefiguur. Hij presenteerde in de jaren '90 nog bij de toenmalige BRT de spelprogramma's "Baraka" en "Tartufo". Na "De Niks voor Niks Show" en "Zeg eens euh!" is hij nog enkele jaren actief geweest op televisie, alsook op de West-Vlaamse zender WTV/Focus.

We willen de mensen doen lachen, zei Anthony tegen mij

Donaat Deriemaeker

Ondertussen is hij al lang niet meer present op televisie. Al heel lang is hij zaakvoerder van een drukkerij in Nukerke. Maar zijn hart ligt wel al vele jaren in de amateur theaterwereld waar hij sinds zijn 16 jaar in actief is. Toen het voorstel kwam van bezieler van het Gentse Farcetheater, Anthony Van Caeneghem (afkomstig uit Mullem, ook in de Vlaamse Ardennen zoals Deriemaeker), hoefde hij niet lang na te denken, zegt hij bij Radio 2 Oost-Vlaanderen: "Anthony is de drijvende kracht achter het Farcetheater. Hij had mijn naam in het wereldje al horen waaien en contacteerde mij: we willen de mensen doen lachen."

"Komen fretn"

De eerste aflevering van "Komen fretn" staat sinds Paasmaandag online. En zoals de naam het vermoedt, gaat het om een parodie op "Komen eten", het televisieprogramma waarbij vier personen elk om de beurt iedere avond moeten koken voor elkaar. "Het leuke is dat Peter Van Asbroeck ook meedoet. Hij is tenslotte dé stem van het programma. Daarnaast zochten we nog vier figuren die elkaar anders nooit zouden tegenkomen: de Paashaas, de Kerstman, de Sint en de Tandenfee."

Lees verder onder de eerste aflevering van "Komen fretn"

De vier figuren gaan om de beurt bij elkaar gaan eten. In de eerste aflevering bijt de Paashaas de spits af. En het eten valt nogal dik tegen, zegt Deriemaeker. "De Tandenfee leeft bijvoorbeeld van afhaalmaaltijden. De Sint heeft smetvrees en licht autistische trekjes, en de Kerstman is aan de drank. Alle figuren vallen nogal van hun voetstuk. Niet echt om met de kindjes naar te kijken." Deriemaeker speelt zelf Sinterklaas. "Ik heb dat ooit al eens gedaan in het verleden, maar ik was meer gespecialiseerd in Zwarte Piet." 

Plannen

Het Farcetheater is in normale omstandigheden een gewoon traditioneel theater. Maar in de huidige periode kunnen er enkel online vertoningen doorgaan natuurlijk. Alhoewel er plannen zijn: "Ik mag daar nog niet veel van zeggen, maar als het kan zouden we komende zomer toch samen op de planken staan. Maar dat is nog een verrassing."

Deriemaeker is niet bezig met een of andere midlifecrisis, en hij is zijn drukkerij ook niet beu, lacht hij nog: "Neen, ik heb nog geen andere vrouw aan mijn zijde of een motor gekocht. Zo ver ben ik nog niet." De drukkerij blijft wel absoluut zijn belangrijkste bezigheid, benadrukt hij.

De laatste aflevering van "Komen fretn" is op donderdag 8 april 2021. De afleveringen zijn telkens om 20.00 uur te bekijken en worden ook herhaald.

kasto80

Meest gelezen