(archieffoto)

Opgelet: het is glad en gevaarlijk op de weg, rij rustig en hou afstand

Het is vanochtend opletten voor gladde wegen. De strooidiensten zijn uitgereden vannacht, maar dat betekent niet dat het vlot rijden zal zijn. Wel integendeel, op verschillende plaatsen zijn al ongevallen gebeurd. De verse sneeuw én de vriestemperaturen zijn de boosdoeners.

Wie vanmorgen de weg op moet, kan beter opletten: het kan gevaarlijk glad zijn, zo waarschuwt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Dat komt door de combinatie van winterse neerslag (regen en sneeuw) en de vrieskou. 

"We hebben 900 ton zout gestrooid, maar vriestemperaturen op het wegdek en nieuwe neerslag leiden ertoe dat het echt wel gevaarlijk kan zijn. Die nieuwe neerslag kan aanvriezen, dus wordt het glad. Wie de weg op moet, in de auto of met de fiets, moet opletten. We raden aan om je snelheid aan te passen en vooral veel afstand te houden van je voorganger", zegt Veva Daniëls van het Agentschap Wegen en Verkeer.

In de loop van de voormiddag stijgen de temperaturen wel. Het KMI waarschuwt met code geel tot vanmiddag.

Bekijk hier een kort verslag uit "Het Journaal" van 5 april 2021 over de aprilse grillen die ons land teisteren (en lees eronder voort):

Videospeler inladen...

"Wintermodus"

"De strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer staan tot en met de vierde maandag van april in 'wintermodus'. Dat betekent dat er nog voldoende materieel klaar is om onmiddellijk uit te rijden waar en wanneer het nodig is." 

Afgelopen nacht waren er alleszins meer incidenten op de weg. "Voor een nacht en ochtend in de paasvakantie in coronatijden was het vrij druk in onze controlekamer", zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. Het merendeel van de ongevallen was wel niet echt erg, klinkt het. Of al die incidenten te wijten zijn aan de sneeuwval en gladde wegen, kan het verkeerscentrum niet zeggen. "Maar het is wel zo dat het drukker was dan anders."

In Mechelen-Noord is vroeg in de ochtend wel een ernstig ongeval gebeurd, met één dode, hij was na autopech op de pechstrook uitgestapt en is gegrepen door een vrachtwagen. Een andere persoon is in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis, maar is intussen aan de beterhand.

Meest gelezen